UN klasificirao silovanje kao "ratnu taktiku"

VIJEĆE sigurnosti UN-a jednoglasno je podržalo rezoluciju kojom se silovanje klasificira kao "ratno oružje".

U dokumentu se tako silovanje opisuje kao "taktika tijekom rata" i "prijetnja međunarodnoj sigurnosti". Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon istaknuo je kako je nasilje nad ženama doseglo "neizrecive proporcije" u nekim društvima koji se oporavljaju od ratnih sukoba.

Skupine za zaštitu ljudskih prava pozdravile su odluku UN-a nazivajući je povijesnom. Kako javlja BBC, Kina, Rusija, Indonezija i Vijetnam su izrazile rezerviranost tijekom pregovaranja. Naime, smatraju da pitanje silovanja ne bi trebao biti predmet rasprave Vijeća sigurnosti. Tako je seksualno nasilje klasificirano kao "ratna taktika kojoj je cilj poniziti, dominirati, utjerati strah te raspršiti ili osnažiti seljenje pripadnika neke zajednice ili etničke grupe.

"Silovanje je jako učinkovito oružje, jer posve uništi cijelu zajednicu. Vi kažnjavate muškarca i kažnjavate ženu koju silujete ispred njenog muškarca", kazao je bivši zapovjednik mirovnih snaga u istočnom Kongu, general Patrick Cammaert. Pretpostavlja se da se u Kongu svaki dan u prosjeku siluje oko 40 žena.

J.M.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više