UN: NEMA REZERVNOGA PLANA ZA CIPAR

Izaslanik Ujedinjenih naroda Alvaro de Soto u utorak je izjavio da UN nema rezervni plan ako grčka ili turska zajednica na referendumu odbiju plan ujedinjenja Cipra.

"Nemamo plan B, niti razmišljamo o tome što bi se moglo dogoditi", rekao je nakon sastanka s predstavnicima UN-a.

Prema planu, čelnici ciparskih Grka i Turaka u četvrtak moraju početi konačne pregovore, a za obje će se strane referendum o bilo kakvom dogovoru održati u travnju.

Pregovori su posljednju mogućnost da se Cipar ujedini prije 1. svibnja kad grčki dio ulazi u Europsku uniju.

U Nikoziji je grčki političar George Papandreou pozvao Europsku uniju da se aktivno uključi u pregovore.

Nakon sastanka s čelnikom ciparskih Grka Tassosom Papadopoulosom, Papandreou je rekao da je uključivanje EU-a u pregovore, "a osobito Europske komisije", presudno.

"Pregovori će biti teški i komplicirani. Ali mislim da uz suradnju EU-a, koji je ionako uključen jer je Cipar (buduća) članica EU-a, mislim da možemo razgovarati o pozitivnom rezultatu", rekao je Papandreou.

Papandreou je vodio grčku stranu pregovora, a iako je u ponedjeljak odstupio s mjesta grčkoga ministra vanjskih poslova radi sudjelovanja kampanji uoči parlamentarnih izbora 7. ožujka na čelu svoje socijalističke stranke, i dalje igra važnu ulogu.

Povjerenik Europske komisije za pitanja proširenja Guenther Verheugen bit će u Nikoziji na početku pregovora koji će vjerojatno utjecati i na tursku kandidaturu za članstvo u EU-u.

(Hina) xvm ybr

Pročitajte više