UN: Novi pokolji civila u Mosulu, nema riječi za takve neopisive zločine nad djecom

Foto:

EKSTREMISTI Islamske države (IS) u Iraku izveli su dva nova pokolja nad civilima koji bježe iz Mosula, objavili su Ujedinjeni narodi na temelju izvješća o znatnoj eskalaciji ubijanja civila dok traje ofenziva iračke vojske za preuzimanjem zadnjih dijelova toga grada iz ruku džihadističke organizacije.

Ekstremisti se služe civilima kao ljudskim štitom i ubijaju stanovnike koji pokušavaju pobjeći iz Mosula koji iračka vojska pokušava vratiti pošto ga je IS 2014. učinio prijestolnicom svog kalifata za Irak munjevitim ratom u kojem je osvojio dijelove Iraka i Sirije.

"Vjerodostojna izvješća govore da je više od 231 civila u pokušaju bijega iz zapadnog Mosula ubijeno od  26. svibnja, a među njima najmanje su 204 osobe ubijene zadnji tjedan", navodi u izjavi u četvrtak UN-ovo Visoko povjereništvo za ljudska prava (UNHR).

"Ubijanje djece koja bježe na sigurno sa svojim obiteljima - nema riječi osude za takve neopisive zločine", rekao je Visoki povjerenik UNHR-a Zeid Ra'ad Al Husein, javlja Reuters.

Ubojstva se nastavljaju

Vojska iračke vlade preuzela je istočni Mosul u siječnju i počela 27. svibnja ofenzivu u nakani da protjera sve ISIL-ovce iz toga grada u kojem je blokirano još oko 200.000 stanovnika u užasnim uvjetima.


Islamisti su 26. svibnja ubili 27 osoba, među njima žene i djecu, koji su pokušali pobjeći iz četvrti al-Shifa, rekao je UN.

U subotu, 3. lipnja, ISIL-ovci su ubili najmanje 41 civila u istoj toj četvrti dok su ti ljudi pokušavali pobjeći prema položajima iračke vojske.

To su novi pokolji u odnosu na prethodne podatke prema kojima je IS ubio najmanje 163 osobe dok su pokušavale pobjeći od borbi na sigurno, piše agencija dpa.

UN-ov ured istražuje i izvješća o 50 do 80 ubijenih u zračnom napadu na okrug Zandžili u Mosulu 31. svibnja, no nije naveo tko je odgovoran za taj zračni udar. 

Pročitajte više