UN osudio napad na saudijska predstavništva u Iranu: Od Teherana traže zaštitu svih diplomatskih objekata i osoblja

Foto: FAH

VIJEĆE sigurnosti UN-a "najodlučnije je osudilo napade" na saudijske diplomatske misije u Teheranu i Mašhadu koji su uslijedili nakon što je Rijad pogubio saudijskog šijitskog dostojanstvenika.

Vijeće je "izrazilo duboku zabrinutost zbog napada". Zatražilo je od Teherana "da zaštiti diplomatske i konzularne objekte i njihovo osoblje te poštuje u potpunosti svoje međunarodne obveze" u tom pogledu.

U deklaraciji Vijeća, usvojenoj jednoglasno među 15 članica, ne spominje se pogubljenje šijitskog dostojanstvenika, oponenta režima Rijada.

U njoj se podsjeća da Bečke konvencije nalažu zemljama da zaštite diplomatske misije i "poziva sve strane da održe dijalog i poduzmu korake oko smanjenja napetosti u regiji".

Ambasador Saudijske Arabije pri UN-u Abdalah al-Mualimi kazao je da prekid diplomatskih odnosa s Iranom neće spriječiti Rijad da "nastavi raditi na podršci mirovnim naporima u Siriji i Jemenu" te da će Saudijska Arabija sudjelovati na sljedećim mirovnim pregovorima u Siriji predviđenima načelno za 25. siječnja u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a.

Iran je s Rusijom glavni saveznik Damaska dok Saudijska Arabija podržava sirijsku oporbu.

Pročitajte više