UN PODUPIRE ALLAWIJEVO IMENOVANJE

Ujedinjeni nadori prihvatili su u petak prijedlog Vijeća za privremenu upravu Iraka da se za iračkoga premijera imenuje Iyada Allawija.

Najava iz Bagdada izazvala je početnu zbunjenost u sjedištu UN-a čiji je glasnogovornik napomenuo kako ona nije u skladu s predviđenim procesom izbora prijelazne vlade.

UN je najprije pokazao oprez. Glasnogovornik je izjavio kako specijalni izaslanik UN-a u Iraku Lakhdar Brahimi "poštuje" prijedlog Vijeća za privremenu upravu Iraka.

Brahimi "poštuje tu odluku i spreman je raditi s tom osobom" u izboru prijelazne vlade, izjavio je glasnogovornik UN-a Fred Eckhard.

Glasnogovornik nije, međutim, rekao hoće li Brahimi prihvatiti tu nominaciju.

Vijeće za privremenu upravu Iraku predložilo je svojeg člana, Iyada Allawija za premijera, doznaje se od izvora UN-a u Bagdadu.

Alawi, koji je šijit, predsjednik je Pokreta nacionalne sloge, stranke koja sudjeluje u Vijeću za privremenu upravu. Prema proceduri članove nove izvršne vlasti kojima okupirajuće snage trebaju prenijeti vlast 30. lipnja, izabiru Vijeće za privremenu upravu i koalicija uz konzultacije s UN-ovim izaslanikom.

(Hina) xtm ydgk

Pročitajte više