UN POVLAČI 30 DJELATNIKA IZ AFGANISTANA

UNHCR je u utorak najavio povlačenje trideset međunarodnih djelatnika iz Afganistana, nakon što je tijekom vikenda ondje poginula njihova djelatnica, podrijetlom iz Francuske. L

U priopćenju Visokog UN-ova povjerenstva za izbjeglice se kaže kako se zatvaraju prihvatni centri za izbjeglice u pokrajinama Nangarhar, Paktiji i Khostu na istoku Afganistana te u pokrajini Kandahar na jugu zemlje, što će pogoditi izbjeglice koji se žele vratiti iz Pakistana.

"Danas donosimo tešku odluku o privremenom smanjenju broja naših djelatnika u nekim istočnim i južnim pokrajinama. Iz pograničnog ćemo područja povući trideset naših djelatnika", rekao je šef UHHCR-ove misije u Afganistanu Filippo Grandi. Mjere će biti ponovno razmotrene nakon dva tjedna.

Za napad na francusku djelatnicu UNHCR-a u Afganistanu, koji se dogodio tijekom vikenda, odgovornost su preuzeli talibani. Napad na 29-godišnju Bettinu Goislard povećao je pritisak na međunarodnu zajednicu da u područja u kojima postoji opasnost od napada islamskih militanata pošalju snage za očuvanje mira.

Pročitajte više