UN pozdravio potporu SAD-a Annanu

DAN NAKON što je američki veleposlanik John Danforth izrazio punu potporu SAD-a glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Kofiju Annanu čiju je ostavku tražio američki senator, UN je pozdravio tu potporu.

Danforth je u četvrtak, rekavši da govori u ime administracije predsjednika Georgea W. Busha, izrazio američko povjerenje Annanu i rekao da on treba ostati na čelu UN-a.

Glasnogovornik UN-a Fred Eckhard je u petak napomenuo novinarima da je Danforth ukazao da govori u ime State Departmenta i Bijele kuće.

"Mi to vidimo kao službeni izraz politike američke vlade", rekao je on. Glasnogovornik UN-a je kazao da Annan nije tražio tu izjavu i da UN nije znao da će do nje doći do posljednjeg trenutka.

Norm Coleman, američki senator koji vodi kongresnu istragu oko korupcije u UN-ovom programu nafta-za-hranu u Iraku, prošlog je tjedna zatražio Annanovu ostavku jer nije nadzirao program i rekao da s njim na čelu UN-a svijet neće doznati pune razmjere korupcije.

SAD je nakon duljeg oklijevanja izrazio potporu Annanu u trenutku dok očekuje UN-ovu pomoć u organizaciji izbora u Iraku sljedećeg mjeseca.

Eckhard je rekao kako Annan već dugo surađuje sa SAD-om i planira nastaviti u nizu pitanja poput Iraka, Afganistana, Sudana i u reformi UN-a.

Danforth je naglasio kako Washington ostaje zabrinut skandalom i pozvao na temeljitu istragu navoda o korupciji u programu nafta-za-hranu.

Pročitajte više