UN priprema materijale za sudski progon ratnih zločina u Siriji

Foto: Hina

UJEDINJENI NARODI u Ženevi uspostavljaju novo tijelo za pripremu progona ratnih zločina počinjenih u Siriji, izjavili su u četvrtak dužnosnici UN-a i diplomati.

Opća skupština glasovala je za uspostavu tog mehanizma u prosincu, a glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres trebao bi na njegovo čelo imenovati suca ili tužitelja ovoga mjeseca.

"Očekujemo da ćemo početi vrlo, vrlo skoro sa šačicom ljudi", rekla je za Reuters dužnosnica UN-a za ljudska prava.

Tim će "analizirati informacije, organizirati i pripremati dosjee o najgorim zločinima koji predstavljaju međunarodne zločine - prije svega ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid - te identificirati odgovorne", kazala je.

Proces će voditi države ili Međunarodni kazneni sud u Haagu

Tijelo neće provoditi sudske postupke nego će pripremati materijale za buduće progone koji bi mogle iskoristiti države ili Međunarodni kazneni sud u Den Haagu.

Amnesty International objavio je prošli tjedan u izvješću da je sirijska vojska pogubila do 13.000 zatvorenika u masovnim vješanjima i da je provodila sustavno mučenje u vojnom zatvoru.

Amnesty je ustvrdio da su osobe pogubljene između 2011. i 2015. u zatvoru Saydnaya, sjeverno od Damaska, većinom bili civili koji su se protivili režimu Bashara al-Assada.

Sirijski režim nazvao je to izvješće "potpuno pogrešnim".

Pročitajte više