UN se priprema za konfrontaciju oko iračke rezolucije

DOK SE Francuska, Rusija, Kina i Njemačka sve više protive mogućoj američkoj invaziji na Irak, u Vijeću sigurnosti UN-a u petak se održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Vijeća, okupljenih kako bi saslušali izvješće glavnog UN-ovog inspektora oružja Hansa Blixa.

Govori ministara iz još uvijek neodlučnih članica Vijeća sigurnosti - uključujući Čile, Meksiko, Pakistan, Gvineju, Angolu i Kamerun - bit će pažljivo saslušani da bi se vidjelo kako će te zemlje glasovati o novoj rezoluciji u kojoj se navodi da je Irak propustio posljednju priliku da se mirno razoruža.

Da bi bila izglasana, rezolucija 15-članog Vijeća sigurnosti mora dobiti najmanje devet glasova, te ne smije biti uložen veto jedne od pet stalnih članica - SAD-a, Velika Britanije, Kine, Rusije ili Francuske.

Zasad međutim, kako se čini, nacrt nove rezolucije o Iraku, koji su zajednički podnijeli SAD, Velika Britanija i Španjolska, nema devet glasova.

Američki predsjednik George W. Bush nedavno je odbacio izvješća prema kojima Irak uništava svoje projektile, te je najavio da bi mogao odobriti napad na Irak čak i bez odobrenja UN-a.

Prema najavi američkih i britanskih diplomata, glasovanje o nacrtu nove iračke rezolucije u Vijeću sigurnosti, kojom bi se odobrio rat protiv Iraka, moglo bi se dogoditi sljedećeg tjedna.

Međutim, očekuje se da će izvješće Blixa i njegovog kolege zaduženog za nuklearno oružje Mohameda ElBaradeija, biti pozitivnije za Irak nego što bi to Washington želio.

Blix je već ranije pohvalio Irak za poboljšanje suradnje s UN-ovim inspektorima, dok je ElBaradei rekao da sumnja kako ta zemlja posjeduje nuklearno oružja.

Blix će isto tako Vijeću sigurnosti predstaviti popis od 29 ´istaknutih pitanja´, na koja Irak mora odgovoriti.

Premda su ti neriješeni problemi osuđujući za Irak, oni ipak predstavljaju dodatni argument Francuskoj i Rusiji koje su zatražile da se misija inspekcije oružja u Iraku nastavi.

Međutim, u Blixovom se izvješću, opsega 167 stranica, osporava tvrdnja Bagdada da je prije 12 godina uništio 21,000 litara biološkog oružja, uključujući antraks.

U izvješću, koje je pribavio Reuters, također se tvrdi da Irak možda razvija novo zabranjeno oružje, a Bagdad se poziva da preda svo preostalo biološko i kemijsko oružje, te projektile tipa Scud.

Pročitajte više