UN: Trumpovo pomilovanje zaštitara koji su ubili civile je kršenje međunarodnog prava

Foto: Epa

POMILOVANJE američkog predsjednika Donalda Trumpa četvorici Amerikanaca osuđenih zbog ubojstva iračkih civila dok su radili kao zaštitari 2007. kršenje je američkih obaveza prema međunarodnom pravu, rekli su danas stručnjaci UN-a za ljudska prava. 

Nicholas Slatten osuđen je za ubojstvo s predumišljajem, Paul Slough, Evan Liberty i Dustin Heard osuđeni su za ubojstvo iz nehaja i pokušaj ubojstva, zbog incidenta u kojemu su američki zaštitari otvorili vatru na bagdadskom trgu i ubili 14 nenaoružanih iračkih civila, među kojima su bile žene i djeca. Iračka i američka vlada ustvrdile su nakon istrage da nije bilo povoda za pucanje. 

Kompanija Blackwater

Četvorica plaćenika koji su radili za privatnu zaštitarsku tvrtku Blackwater čiji je vlasnik brat Trumpove ministrice obrazovanja uključeni su u val predbožićnih pomilovanja koje je objavila Bijela kuća.

"Oprost Blackwaterovim plaćenicima uvreda je pravdi i žrtvama masakra na trgu Nisour i njihovim obiteljima", rekla je Jelena Aparac, predsjedajuća radne skupine Ujedinjenih naroda u izjavi.

Ženevske konvencije obvezuju države da osiguraju da ratni zločinci odgovaraju za svoje zločine, čak i kada djeluju kao plaćenici zaštitarske tvrtke, rekli su stručnjaci UN-a.

"Ova pomilovanja krše američke obveze prema međunarodnom pravu i šire potkopavaju humanitarno pravo i ljudska prava na globalnoj razini".

Izjava Bijele kuće

Dopuštajući privatnim zaštitarima da "nekažnjeno djeluju u oružanim sukobima", države će se ohrabriti da zaobiđu svoje obveze prema humanitarnom pravu, rekli su.

Mnogi su u SAD-u pomilovanja snažno kritizirali. General David Petraeus i Ryan Crocker, odnosno zapovjednik američkih snaga i američki veleposlanik u Iraku u vrijeme incidenta, nazvali su Trumpova pomilovanja "silno štetnim, akcijom koja svijetu govori da Amerikanci u inozemstvu mogu nekažnjeno počiniti najteže zločine".

U izjavi kojom najavljuje pomilovanja, Bijela kuća je rekla da je taj korak "široko podržala javnost" i niz republikanskih zastupnika.

Pročitajte više