UN ZAVRŠIO ISTRAGU O SARS-U, STRAHUJE OD ŠIRENJA DRUGIM PUTOVIMA

Skupina UNovih stručnjaka završila je u utorak istragu o virusu SARS u Guangdongu, južnokineskoj pokrajini odakle je krenula epidemija koja je ondje uzela 43 života, a liječnici upozoravaju da bi se smrtonosni virus mogao širiti i drugim putovima, čak osobama koje same ne pokazuju simptome zaraženosti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predočila je u utorak svoja otkrića vlastima Guangdonga, kazao je virolog Wolfgang Preiser za agenciju dpa. "Nekoliko pitanja", rekao je on, ostalo je bez odgovora nakon studije u Guangdongu, a to su poglavito uloge triju glavnih agensa povezanih s infekcijom SARS-a (Teški akutni respiratorni sindrom): korona virus, paramikso-virus i bakterija klamidija.

"Postoje li nositelji virusa koji sami ne pokazuju simptome, tada smo izgubljeni, jer to znači da se virus proširio svijetom i da se njime lako zaraziti", upozorio je David Heymann u intervju za španjolski dnevnik El Pais.

Podsjetio je da se tako širio virus AIDS-a prije nego li je bio otkriven.

Prema navodima WHO-a objavljenima na web stranici 7. travnja, testiranje na SARS može proizvesti "mnoge lažno negativne rezultate, što znači da mnogi nositelji virusa možda nisu otkriveni, čime se stvara opasno stanje lažne sigurnosti".

Takav je bio slučaj Funga Honga, djelatnika honkonške bolnice, kojemu je SARS potvrđen tek ovoga tjedna nakon što je prethodno testiranje davalo negativne rezultate.

Moglo bi stoga biti mnogo drugih sličnih slučajeva pogrešne dijagnoze u pacijenata koji su pokazivali samo neke simptome bolesti kao što su groznica, povišena temperatura, bolovi u tijelu i teškoće s disanjem.

Sada je virus izoliran, no ipak o njemu malo znamo i nema poznatog sredstava liječenja, upozoravaju liječnici.

"Ne znamo pojedinosti o tome kako se širi", kazao je dr. David Bell član WHO-ova tima zaduženog za proučavanje SARS-a u istočnoj Aziji, sa sjedištem u Manili.

SARS je vrlo zarazan i može se širiti u bliskom kontaktu s oboljelima kapljičnim putem. Ali kapljice se mogu prenositi i dodirivanjem kvaka, dugmeta u dizalima, slavina. Brzo širenje SARS-a među stanarima stambenog kompleksa Amoy Gardens u Hong Kongu alarmiralo je zdravstvene djelatnike i dovelo ih do teorije da bi se virus mogao širiti zrakom, kroz vodovodne cijevi - ili žoharima.

Pokaže li se točnim, bit će to strašno za Hong Kong gdje gotovo 7 milijuna ljudi živi u gusto naseljenim stambenim zgradama.

U ponedjeljak je glavna tajnica WHO-a Gro Harlem Brundtland kritizirala Kinu zbog kašnjenja u izvještavanju i praćenju putova virusa. Broj zaraženih SARS-om, koji se u južnoj Kini pojavio potkraj 2002. u utorak je narastao na 1206 od ukupno 1271 slučajeva u Kini. U cijelom svijetu SARS je usmrtio 100 osoba a zaraženo je 2750.

Troje je stranaca među zaraženima u Guangdongu: kinesko-kanadski bračni par i američki liječnik. Finski dužnosnik UN-a Pekka Aro, koji je u nedjelju preminuo, prvi je stranac među 53 osobe umrle od SARS-a u Kini.

Prvi slučaja SARS-a otkriven je i u Španjolskoj, piše u utorak tisak dodajući da je 21-godišnji poslovni čovjek koji se nedavno vratio iz Kine, "potpuno izliječen" nakon terapije i uskoro će biti pušten iz bolnice u baskijskom gradu Bilbao.

Prva sumnja na SARS pojavila se i u Indiji u ponedjeljak u Bombayu gdje je u bolnicu primljena žena koja je u travnju stigla u Indiju nakon što je prethodno posjetila Kinu, Tajland, Vijetnam i Kambodžu. Njezino se zdravstveno stanje popravlja, tvrde bolnički izvori, no rezultate krvnih testova očekuju u srijedu.

(Hina) rt dgk

Pročitajte više