UN želi da se sustav upozoravanja na tsunami izgradi do konca 2005.

Sustav za pravodobno upozoravanje na opasnost od tsunamija koji je ovog vikenda u zemljama oko Indijskog oceana mogao spasiti tisuće života trebao bi se izgraditi u južnoj i u jugoistočnoj Aziji za godinu dana, izjavio je u srijedu UNov dužnosnik.

Tehnologija otkrivanja podmorskih potresa, poput onoga koji je u subotu u Indoneziji izazvao goleme valove, primjenjuje se u drugim dijelovima svijeta, a mogla bi pomoći rizičnim obalnim područjima u toj regiji, rekao je Salvano Briceno, direktor UN-ove agencije za prirodne katastrofe.

"Nema razloga zašto se takav sustav ne bi mogao izgraditi, imamo veliko iskustvo, tehnologiju i pravu spremnost da djelujemo. Problem nije toliko tehnički sustav, koliko je to prijenos informacija. Pred nama je golem posao na jačanju svijesti stanovništva u priobalju", rekao je na konferenciji za tisak.

Golemi valovi koji su usmrtili najmanje 70.000 ljudi, najviše u Indoneziji, u Šri Lanki, Indiji i Tajlandu, putovali su do obale između jednog i šest sati, što je moglo biti dovoljno za preventivno djelovanje da se potres dogodio u Tihom oceanu, seizmički daleko najaktivnijem moru na planetu, jer su SAD i Japan koji leže na tom području, dobro pripremljeni, rekao je Briceno.

Japan je već ponudio tehnologiju i iskustvo drugim azijskim zemljama, dometnuo je.

Indijski ocean, na kojemu više od stotinu godina nije bilo tsunamija, nije jedino rizično područje. Riziku su izloženi i Karipsko i Sredozemno more koji su na trusnoj crti.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više