Unatoč brutalnom ubijanju dilera, problem droge na Filipinima nije riješen

Ilustracija: EPA

PUKOVNIK Romeo Caramat svjedočio je prije tri godine najkrvavijem danu u brutalnom ratu protiv droge na Filipinima kada je u pokrajini sjeverno od Manile u 24 sata ubijeno 32 ljudi, no danas nije uvjeren u učinkovitost izrazito okrutne taktike usmjerene prvenstveno prema "sitnim ribama".

Šef filipinskog odjela za droge: Taktika ''šoka i straha'' definitivno nije urodila plodom

Caramat je danas šef odjela za suzbijanje droge filipinske Nacionalne policije i smatra da se borba protiv te pošasti mora usmjeriti prema "velikim igračima".

"Taktika 'šoka i straha' definitivno nije urodila plodom. Opskrba drogom ne jenjava. Ilegalni narkotici se mogu kupiti bilo kada i bilo gdje", kazao je Caramat u razgovoru za Reuters.

Iako priznaje da je rat protiv droge urodio padom broja zločina, pojašnjava da je sada usmjeren na novu strategiju.

"Umjesto da uhićujemo ili pribjegavamo likvidaciji kurira i preprodavača droge, želim da ih se stavi pod nadzor u nadi da će nas odvesti do pravih narkoglavešina", kazao je Caramat.

Policijski dužnosnici i zdravstveni radnici tvrde da Duterteova politika rata protiv droge nije uspješna

Tri i pol godine nakon što je predsjednik Rodrigo Duterte pokrenuo rat protiv droge i likvidaciju kako švercera drogom, tako i ovisnika, policijski dužnosnici i zdravstveni radnici tvrde da ta njegova politika nije polučila željene rezultate.

Duterteov glasnogovornik tek je kratko za agenciju komentirao da pobjeđuju u ratu protiv droge, no sam predsjednik je u posljednjim govorima istaknuo da taktika "šoka i straha" nije možda ispunila sva očekivanja, prebacujući krivnju na ukorijenjenu korupciju i nepostojanje smrtne kazne.

Od 2016. godine na Filipinima u ratu protiv droge ubijene 5532 osobe

Njegovi kritičari tvrde da je problem s ratom protiv droge dublji, ističući da su glavni narkošefovi ostali netaknuti, da nije prekinut lanac opskrbe i da se ništa nije učinilo u vezi s rehabilitacijom ovisnika.

"Policijska represija obilježena izvansudskim smaknućima i ulična uhićenja neće smanjiti potražnju. Fokus treba biti na prevenciji i javnom zdravstvu, zajedno s inteligentnim policijskim mjerama usmjerenim prema transnacionalnom kriminalu", kazao je Jeremy Douglas, predstavnik UN-ovog Ureda za droge i kriminal u jugoistočnoj Aziji i Pacifiku (UNODC).

Otkako je sredinom 2016. godine na Filipinima pokrenut rat protiv droge, u policijskim operacijama ubijene su 5532 osobe.

U studenome prošle godine policija je u stanu u Manili zaplijenila više 370 kilograma metamfetamina čija vrijednost iznosi 50 milijuna američkih dolara, a Caramat dodaje da se radilo tek o ostacima jer je kineski švercer drogom glavninu toga već bio rasprodao.

Na njegovom mobitelu, dodao je Caramat, pronađene su fotografije iz kojih je bilo vidljivo da je nekoliko tona metamfetamina bilo uskladišteno na ostalim lokacijama na Filipinima.

Pročitajte više