Unatoč kašnjenju od tri mjeseca Sabor sutra glasa o Čačićevom povratku

NA DANAŠNJOJ sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora prihvaćen je zahtjev za prestanak mirovanja zastupničkog mandata Radimira Čačića, iako se po važećem zakonu kasni čak tri mjeseca. Takvu odluku povjerenstva sutra bi trebao potvrditi Hrvatski sabor.

Podsjećamo, Čačić se pokušao vratiti u Sabor još početkom srpnja ove godine i to nakon što se raspala koalicija HNS i HSLS u Varaždinskoj županiji, odnosno nakon što je smijenjen s dužnosti župana.

Povratak u Sabor onemogućilo mu je tadašnje HDZ-ovo tumačenje Zakona o izborima zastupnika. Naime, od njegove smjene, odnosno preraspodjele snaga u županijskoj skupštini u korist HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, prošlo je 12 dana, a on je imao na raspolaganju imao samo osam dana da preda zahtjev za povratak u saborske klupe.

"Zakon je tu precizan i jasan. Ako dužnosnik u roku od osam dana ne najavi svoj dolazak, vraćanje u Sabor, nema više povratka", tada je objasnio Vladimir Šeks, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Šeks je naknadno uočio!

Dva i pol mjeseca poslije Šeks je dopustio šire tumačenje Zakona i to samo zato što je već bilo slučajeva da se nije poštivala propisana procedura. "Naknadno smo utvrdili da se dogodila situacija u kojoj je bivši župan Bagarić aktivirao mandat dva mjeseca nakon što je prestao obnašati dužnost župana", pojasnio je Šeks dodavši "kako u svjetlu te činjenice treba pravne norme interpretirati na način da idu u korist zastupnika".

Šeks je istaknuo da nije posrijedi pravni presedan nego da je riječ o "jednoj interpretaciji zakona". Osim toga, "uočio" je i da "zakon ima jednu nelogičnost" te da treba stajati preciznija odredba po kojoj se saborski mandat gubi ako se ne aktivira u roku od osam dana - "ovako nema čvrstog zaključka da mu prestaje mandat", tada je zaključio Šeks.

Za pretpostaviti je da će se Čačić najvjerojatnije vratiti među predstavnike naroda na Markovom trgu, ali postavlja se pitanje smiju li građani jednako kao i zastupnici široko tumačiti zakone.

Ig.M.

Pročitajte više