Unatoč zabrani u Andrijaševcima piju otrovanu vodu

VODU iz vodovoda u Andrijaševcima, koja bi mogla biti uzrok povećana sadržaja arsena u kosi tamošnjih stanovnika, inspekcija je zabranila za piće prije dvije godine, ali, kako je rečeno za Hinu, neki mještani je i dalje redovito piju.

Županijska sanitarna inspektorica Marijana Fumić potvrdila nam je da je prije dvije godine izdala rješenje o zabrani za piće vode zbog nedopuštena sadržaja arsena i nekih teških metala poput željeza.

Moguće ju je upotrebljavati samo kao tehničku vodu, sve dok laboratorij Veterinarske stanice u Vinkovcima redovitim pregledom ne dokaže da odgovara pravilniku o ispravnosti pitke vode, kazala je M. Fumić.

Kućanica N.K. (43) telefonom je kazala Hininu novinaru da njezina obitelj, a i druge za koje zna, u kućanstvu upotrebljavaju isključivo vodu iz lokalnog vodovoda. Na upit zna li da je voda zabranjena za piće, odgovorila je da ne zna.

Načelnik andrijaševačke općine Ivan Gerovac kazao je da su stanovnici bili obaviješteni pismeno te da je rješenje bilo izvješeno na javnim mjestima. Većina kupuje pitku vodu u bocama, a neki možda piju s vodovoda, mi im ne možemo zabraniti, kazao je Gerovac.

Navodi da je mala mogućnost da općina sama riješi taj problem, a izlaz, kako kaže, vidi u izgradnji regionalnog vodovoda Babina Greda-Vinkovci, glavna trasa kojeg prolazi pored Andrijaševaca.

Susjedna općina Gradište suočila se problemom arsena i teških metala u vodi, ali se uhvatila u koštac i prošlog je proljeća pustila u rad prečišćivač vode na vlastitu vodovodu.

"Sada je možemo flaširati i prodavati", s ponosom je odgovorio načelnik gradišćanske općine Srećko Papac i dodao da je u projekt uloženo više od tri milijuna kuna.

Izgradnja regionalnog vodovoda koji bi trebao ukloniti teškoće nekoliko sela koja sada upotrebljavaju neispravnu vodu trebala bi biti gotova još ove godine, izjavio je direktor vodovoda u Vinkovcima Dražen Milinković.

Ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić upozorila je kako Zavod nema ekološku službu, nego se koriste uslugama veterinarskog zavoda. Istaknula je da je općenito malo opsežnijih istraživanja o ekološkim čimbenicima života na njezinu području i ocijenila pozitivnim istraživanja koja o posljedicama arsena provodi toksikologinja Suzana Ćavar iz Osijeka.

Ćavar je analizirala prisutnost arsena u kosi 62 stanovnika iz Slavonije koji piju vodu iz vodovoda s nedopuštenom koncentracijom tog otrovnog polumetala i pronašla povezanost tih veličina. To istraživanje, u kojemu su sudjelovale još tri osobe, objavljeno je u najnovijem broju međunarodnog časopisa "Science of the Total Enviroment".

Po rezultatima dosadašnjih istraživanja oko četiri tisuće stanovnika Andrijaševaca i Rokovaca pije vodu s deseterostruko većim sadržajem arsena od dopuštenog.

Još oko 100 tisuća stanovnika u Slavoniji pije vodu u kojoj razina prelazi dopuštenu, što je tri posto hrvatskog stanovništva.

To pokazuje da je razmjerno velik dio hrvatskog pučanstva kronično izvrgnut štetnu djelovanju arsena.


Pročitajte više