UNESCO: Veliki majmuni mogli bi izumrijeti u idućih 50 godina

AKO SE ne poduzmu hitne i skupe mjere, četiri vrste velikih majmuna izumrijet će u idućih 50 godina, objavio je UNESCO.

"Pet minuta je do 12 za velike majmune koji s ljudima dijele 96 posto DNA", rekao je Klaus Toepfer, izvršni direktor Programa za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP).

"Ako izgubimo bilo koju od tih vrsta, srušit ćemo most do naših korijena i uništiti dio naše ljudskosti", dodao je.

Toepfer je zatražio 25 milijuna dolara za borbu protiv izumiranja gorila, čimpanzi, orangutana i bonoboa, za koje su najodgovornije ljudske aktivnosti.

"Rast svjetskog stanovništva, građanski ratovi, lov i trgovina životinjama, a ponajviše uništavanje šuma uzimaju svoj danak", objavio je UNESCO u priopćenju.

Po najnovijim izvješćima, manje od 10 posto preostalog šumskog staništa velikih majmuna u Africi ostat će razmjerno netaknuto do 2030. godine, ako ljudske aktivnosti u tim područjima ostanu na sadašnjoj razini.

Podaci o orangutanima u Jugoistočnoj Aziji su još pesimističniji, jer izvješća pokazuju da u idućih 28 godina tamo neće biti staništa za miran život tih majmuna.

Kako bi potaknuo svijest javnosti i prikupio novac za rješenje toga problema, UNESCO je pozvao predstavnike 23 zemlje u kojima žive majmuni u Africi i Jugoistočnoj Aziji na hitan sastanak u Pariz.

Sastanak koji suorganizira UNEP trajat će do petka.

Pročitajte više