UNMIK: Na Kosovu neće biti dodatnih izbora

UNMIK odbacuje mogućost održavanja dodatnih izbora na kojima bi kosovski Srbi birali svoje političke predstavnike, izjavila je u četvrtak glasnogovornica UN-ove misije Mechthild Henneke.

"Imali smo izbore 23. listopada. Neće biti dodatnih izbora", izjavila Henneke komentirajući inicijative koje su pokrenule neformalne političke skupine kosovskih Srba i savjetnici srbijanskog premijera.

Savjetnik srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Slobodan Samardžić, kako javljaju srpski izvori, izjavio je kako je održavanje posebnih srpskih izbora na Kosovu mogući izlaz iz sadašnje situacije, koji bi podrazumijevao i suočavanje UNMIK-a sa stanjem nakon bojkota parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 23. listopada.

Zamisao o dodatnim izborima podržao je i predsjednik Srpskog pokreta otpora s Kosova Momčilo Trajković, objasnivši kako se pitanje legitimnih političkih predstavnika srpske zajednice, može riješiti na "jedini mogući demokratski način: organiziranjem dodatnih izbora".

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) sjevernog Kosova Milan Ivanovič izjavio je danas da nije nerealno održavanje naknadnih izbora na Kosovu, za izbor srpskih predstavnika u budućim institucijama na Kosovu.

Potpredsjednica Srpskog nacionalnog vijeća Kosova Rada Trajković smatra da bi srpskoj zajednici na Kosovu odgovaralo raspisivanje novih izbora za srpske institucije na Kosovu.

Zasad nema reakcije albanskih političkih subjekata na Kosovu na zahtjev srpskih političkih čelnika da se na Kosovu održe dodatni izbori za kosovske Srbe.

Pročitajte više