UN-ov upravitelj Kosova želi manje kriminala, jaču ekonomiju

IZASLANIK Ujedinjenih Naroda na Kosovu Michael Steiner kazao je Vijeću sigurnosti kako su prioriteti misije u ovoj godini smanjenje kriminala, jačanje gospodarstva i izgradnja multietničkog društva.

Govoreći na otvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti Michael Steiner, UN-ov privremeni upravitelj na Kosovu (UNMIK) je rekao da dok mnogi političari u pokrajini rade naporno kako bi unaprijedili život ljudi, njega brine što ostali u Prištini sve upornije inzistiraju na statusu i ovlastima, a ne usmjeravaju se na pitanja svakodnevnog života.

On je napomenuo da je srbijanski premijer Zoran Đinđić promijenio stav i da Beograd sada traži što je moguće prije rješenje statusa Kosova i povratak srpske države na Kosovo.

´Ne vjerujem da je 2003. vrijeme za konačno rješenje statusa Kosova´, rekao je Steiner. ´Ali je vrijeme za postavljanje temelja političkog procesa koji će konačno odrediti status´.

UN-ova misija na Kosovu u prosincu je kazala kako je Kosovo još daleko od stvarno funkcionirajuće demokracije kao i društva u kojem manjine doista mogu sudjelovati.

Steiner je naglasio kako javne osobe moraju biti odgovorne za unaprijeđenje vladavine prava i borbu protiv kriminala.

´Očekujemo da se usprotive kriminalu, uzdrže se od ekstremnih izjava, i pozovu javnost da surađuje s policijom i sudovima. Prešutno toleriranje kriminala i korupcije mora prestati´, kazao je on.

Steiner je naglasio kako je bitno da Vijeće zadrži vlast na Kosovu sve dok se ne postignu glavni ciljevi postavljeni u njegovoj rezoluciji.

On je kazao kako se očekuje da će Europska unija zacrtati mnogo energičniju strategiju prema Balkanu na svojem summitu 21. lipnja.



Pročitajte više