Upaljen crveni alarm za dio zemlje, puhat će orkanska bura

Foto: Dusko Marusic/Pixsell/DHMZ

NA STRANICAMA Državnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je crveni meteo alarm za dio obale, dok je za ostatak obale upaljen narančasti alarm.

Naime, danas se uz obalu očekuje jaka bura, koja već sada uvelike ometa promet.

Bura će biti najgora u Velebitskom kanalu i na Kvarneru. Tako se na Kvarneru očekuje vrlo jaka, a mjestimice i olujna bura. Najjači udari bure na Kvarneru bit će do 140 km/h.

Još gore će biti u Velebitskom kanalu, gdje se očekuje olujna, a mjestimice i orkanska bura koja će puhati do čak 165 km/h. 

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", navodi se u upozorenju DHMZ-a za Kvarner i Velebitski kanal.

Snijeg u Slavoniji, temperature oko nule

Jutros u sedam sati 5 centimetara snijega izmjereno je u Hrvatskoj Kostajnici, tri u Slavonskom Brodu, Novoj Gradišci, po dva u Daruvaru, Đakovu, Kutjevu, Lipiku, Vinkovcima....

Prema trenutnim podacima snijeg pada i u okolici Zagreba te još uvijek pada na istoku zemlje... Temperature se kreću oko nule na kopnu.

Na Zavižanu je -8, a na moru oko 10 stupnjeva Celzijusa.

Snijeg uglavnom u gorju i u Slavoniji

Prema prognozi koju je DHMZ objavio jutros u 6 sati u prvom dijelu dana u unutrašnjosti se očekuje oblačno, mjestimice sa slabim snijegom, uglavnom u gorskim predjelima i Slavoniji.

Od sredine dana postupan prestanak oborine i kidanje naoblake prema kraju dana.

Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, na jugu još uz malo kiše. Vjetar umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita i orkanska. Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 4, a na Jadranu između 7 i 12 °C.

Sutra još hladnije

U većini krajeva sutra se očekuje pretežno sunčano i hladno. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a potkraj dana će u Podunavlju jačati jugoistočnjak. Na Jadranu umjerena i jaka bura, još mjestimice s olujnim udarima, osobito podno Velebita.

Jutarnja temperatura zraka od -7 do -3, na Jadranu od 1 do 6, a najviša dnevna uglavnom između -1 i 2, na Jadranu 7 i 11 °C.

Hladnije od prosjeka

Djelomice sunčano i hladnije od uobičajenog za kraj studenog očekuje se krajem tjedna i u subotu.

Više oblaka zadržavat će se na istoku. U unutrašnjosti može biti jutarnje magle i inja, osobito u petak i subotu. Umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar te jaka i olujna bura od četvrtka će slabjeti.

Oprez na cestama

Snijeg mjestimice pada u Slavoniji i Lici. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, javio je HAK.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na državnoj cesti DC218 Dobroselo - Mazin - Bruvno.

Kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama mogu prometovati iz smjera unutrašnjosti:

  • prema Rijeci ili Istri: autocestom A6 Rijeka - Zagreb do čvora Delnice i dalje starom cestom kroz Gorski kotar do Rijeke (DC3), i obrnuto;
  • prema Dalmaciji: državnom cestom DC1 Karlovac - Slunj - Split ili autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca i Knina prema Splitu (DC50-DC1) ili preko Kistanja prema Zadru, i obrnuto.

Zbog vjetra za sav promet zatvoreni su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je državnom cestom Gračac - Obrovac - Karin, a za ostala vozila cestom DC1 Gračac - Knin);
  • državna cesta DC54 Maslenica - Zaton Obrovački;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;
  • Paški most (DC106).

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar - DC3);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja;
  • državna cesta Gračac - Zaton Obrovački (DC27).

Na Krčkom mostu (DC102) i mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 Draga - Šmrika, lokalnoj cesti Križišće - Kraljevica te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Pročitajte više