UPALJEN JE CRVENI ALARM Stižu obilni pljuskovi, Ogulinu prijeti nova katastrofa: "Čekamo da udari"

Foto: Kriština Štedul Fabac/ Pixsell

POSLJEDNJIH dana vremenske prilike na život dobrog dijela Hrvatske utječu i više nego inače. Nažalost, u negativnom smislu. Tako smo prošlog tjedna bili svjedoci katastrofalnog potopa u Zadru i sjevernoj Dalmaciji. Štete su, prema prvim procjenama, veće od milijardu kuna. Za vikend je voda potopila Ogulin. Voda se još nije povukla, a već nas čekaju nove oborine.

Vojska na ulicama Ogulina

Na području poplavljenog Ogulina tijekom ponedjeljka angažirano je 48 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Tako 20 pripadnika Gromova, Gardijsko oklopno mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH rade na distribuciji vreća, dok je 11 pripadnika GOMBR HKoV-a s pet pumpi za vodu u pripravnosti, s obzirom da moraju pričekati smanjivanje razine vode ispod kanalizacijske cijevi, kako bi mogli krenuti sa zadaćom. U spremnosti je i šesnaest pripadnika Inženjerijske pukovnije HKoV-a s jednom kombinirkom (kopač/utovarivač), dva kamiona/kipera i jednom amfibijom.

U pripravnosti je još i 180 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga koji u slučaju potrebe na lokaciju mogu doći u roku od 90 minuta.

Sutra novi pljuskovi

Što stanovnike Ogulina i okolice čeka iduća dva dana, pitali smo meteorologinju Dunju Mazzocco Drvar. Ona nam je rekla da se očekuje nešto manje kiše na ogulinskom području nego je palo za vikend, no da zbog toga opasnost nije ništa manja.

"Tamo će pasti manje kiše nego je palo za vikend. U samom Ogulinu će pasti 50-ak litara kiše po četvornom metru. Međutim, kad pada na područje koje je već poplavljeno, to je sasvim druga priča od situacije kad pada na suho. Naravno da je alarmantna bilo kakva količina kiše ako pada na poplavu. Osim toga, problem nije sam grad Ogulin kao takav, već cijelo okolno područje. Ogulin je poplavilo sve što se slilo na njega s velebitskih obronaka plus cijeli slijev rijeke Dobre. A u slivu Dobre se sutra do kraja dana očekuje nešto više kiše, i do 80 kilometara po četvornom metru", objašnjava nam Dunja Mazzocco Drvar.


"Zorno si to možete predočiti, da je 50 litara kiše zapravo pet centimetara povišenja razine vode. Znači, oni koji nisu uspjeli izbaciti vodu, može se očekivati da će se ona povisiti za nekoliko centimetara. To ne djeluje puno, ali ako imamo na umu da je tamo već palo 12-13 centimetara, plus ovih pet, to je već voda do listova. Nije Ogulin jedini, kiša se očekuje u Zadru. U nekim dijelovima Dalmacije moglo bi pasti nekoliko desetaka litara kiše po četvornom metru. Sva područja koja nisu sanirana mogla bi ponovo imati štetu", objašnjava Mazzocco Drvar.

Index je porazgovarao s jednom stanovnicom iz okolice Ogulina, točnije iz sela Oštarije koje je također pogođeno poplavom.

"Čekamo da udari. Ljudi su odvezli automobile na povišene dijelove i čekamo novu kišu", rekla je djevojka za Index.

Meteoalarm je crvenom bojom za sutra označio velik dio jadranske obale, Liku i Gorski kotar.

Izdane mjere za suzbijanje bolesti

U međuvremenu je karlovački Zavod za javno zdravstvo izdao upute i mjere za suzbijanje zaraznih bolesti na poplavljenim područjima.

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST VODE

Za piće, održavanje osobne higijene, pranje i pripremu hrane i pranje posuđa upotrebljavajte vodu iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu


Voda iz individualnih vodoopskrbnih objekata (bunara, pumpi) nije sigurna za ljudsku uporabu. Ne upotrebljavajte vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata radi zagađenja uzrokovanih poplavama sve dok se voda ne povuče, a objekti dezinficiraju. Ako je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, ista se koristi samo kao tehnološka voda i ne smije se koristiti za piće, kuhanje ili pranje jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eliminiraju.

Ako je vodoopskrba prekinuta, upotrebljavajte vodu iz vodospremnika koju su osigurale lokalne vlasti (autocisterna ili flaširana voda).

Vodu iz spremnika držite kod kuće u čistim i pokrivenim posudama.

ZDRAVLJE STANOVNIŠTVA

Nemojte jesti hranu koja je bila u dodiru s poplavnom vodom ili se nalazila u hladnjacima dok je bio prekinut dovod električne energije.

Koristite dobro termički obrađenu hranu (kuhanu, pečenu) ili koristite konzerviranu hranu.

Naročito oprezni budite s povrćem i voćem iz vrtova koji su bili poplavljeni i konzumirajte ih eventualno samo nakon dobre termičke obrade (nikako ne konzumirati sirove).

Pojačajte mjere osobne higijene češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje zdravstveno ispravne vode i po mogućnosti uz korištenje dezinfekcijskih sredstava.


U slučaju pojava znakova crijevnih zaraznih bolesti (povišena tjelesna temperatura, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu), obratiti se izabranom liječniku.

Ukoliko je došlo do ozljeđivanja, obavezno se javiti izabranom liječniku radi zbrinjavanja rane i cijepljenja protiv tetanusa.

MJERE ASANACIJE NAKON POVLAČENJA POPLAVNIH VODA

Na područjima gdje se voda povukla potrebno je započeti mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja, naplavina, pijeska, otpada), nakon čega je potrebno pranje vodom i deterdžentima.

Završna dezinfekcija podova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu. Preporuča se upotreba klornih preparata prema preporuci proizvođača. Pri čišćenju trebamo paziti na osobnu sigurnost i koristiti zaštitna sredstva (gumene rukavice i čizme).

Unutarnje zidove premazati algicidima.

Nakon isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale predmete i površine koji su bili u doticaju s poplavnim vodama.

Tapecirani namještaj (tepihe, madrace) ako se ne mogu temeljito osušiti bolje je baciti nego riskirati pojavu bolesti.


Po mogućnosti očistiti septičke jame radi sprečavanja izlijevanja, a ako je došlo do izlijevanja, provesti sanaciju tla klornim vapnom.

Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

UPUTE ZA SANACIJU BUNARA U IZVANREDNIM SITUACIJAMA

Sanirati prostor oko bunara odstranjivanjem prvog sloja zemlje i onečišćenja nabijanjem sloja gline oko bunara te popraviti oštećene zidove bunara.

Spriječiti punjenje bunara otpadnim površinskim vodama.

Ispumpati svu vodu iz bunara, a zidove bunara iščetkati otopinom dezinficijensa (npr. na bazi klora) pripremljenom prema uputi proizvođača.

Kada se bunar napuni podzemnom vodom, provesti postupak hiperkloriranja uz nadzor stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo i uz sudjelovanje lokalnih vatrogasnih službi.

Ostaviti da klor djeluje najmanje 24 sata - OVA VODA SE NE SMIJE KORISTITI ZA PIĆE!!!!!

Ponovo ispumpati vodu iz bunara.

Pustiti da se bunar napuni i tada provesti normalno kloriranje vode.

Nakon provedene dezinfekcije voda se može koristiti (nakon 30 min) po provjeri koncentracije slobodnog rezidualnog klora (preporuka 0,5gr/l).

Obavezno se treba pridržavati uputa o rukovanju s dezinficijensom, a pri radu s granulatom ili otopinama klora preporučuje se koristiti zaštitnu odjeću, masku, gumene čizme te gumene rukavice.
 

 

Pročitajte više