Upaljen narančasti alarm: Past će strašna kiša, evo gdje će biti najgore

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj/Istramet

DANAS se u velikom dijelu Hrvatske očekuju iznimno obilne kiše. Zbog toga je na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda za cijelu hrvatsku obalu Jadrana upaljen narančasti alarm.

>> Snimke nevremena šaljite nam na desk@index.hr ili u inbox

Istramet piše da se na sjevernom dijelu Jadrana očekuje između 45 i 90 mm kiše, a na dubrovačkom području od 45 do 100 mm. U drugom dijelu dana na Kvarneru udari bure mogu dostizati 85 km/h pa je izdano žuto upozorenje za to područje.

Kako navodi HRT u prognozi za danas, tijekom nedjelje kišovito će biti diljem Hrvatske, pri čemu će obilnijih pljuskova i grmljavine biti na Jadranu i područjima uz njega, a nevolje će nekima prouzročiti i jako, na udare i olujno jugo i oštro.

Cjelodnevna kiša

 

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će oblačno, uz povremenu kišu te slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Temperatura zraka između 5 i 10 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom tmurno i oblačno vrijeme i gotovo cjelodnevnu kišu. Jutarnja temperatura bit će oko 5 °C, a najviša dnevna od 7 do 9 °C.

Oblačno uz mjestimice obilne oborine bit će na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Puhat će uglavnom umjereno do jako jugo, a prema večeri će uz obalu zapuhati bura. Temperatura zraka u gorju bit će između 3 i 8 °C, a na Jadranu od 11 do 16 °C.

Najviše oborina uz obalu

U Dalmaciji će biti također većinom oblačno s kišom, često i obilnijim pljuskovima s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti. Puhat će jako i vrlo jako jugo pa će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C, a poslijepodnevna između 14 i 18 °C.

Na jugu Hrvatske oborine također mogu biti obilne, ponegdje i uz 50 do 70 litara kiše po četvornome metru, pa i više. Puhat će većinom jako jugo i južni vjetar, uz moguće olujne udare. Temperatura zraka bit će uglavnom između 13 i 18 °C.

Novi tjedan - hladnije, bura, oborine uglavnom do srijede

U prva dva dana novoga tjedna prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, a u utorak, uglavnom u gorju, može pasti i malo snijega. U srijedu se očekuju sunčana razdoblja, koja će biti češća i dugotrajnija u drugom dijelu tjedna. Ipak, bit će postupno hladnije pa je od srijede ujutro u mnogim krajevima vrlo velika vjerojatnost mraza.

Na Jadranu će biti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, osobito u ponedjeljak i utorak. Od srijede će biti pretežno sunčano i hladnije. U utorak će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura koja će oslabjeti tek u drugoj polovini tjedna.

Pročitajte više