UPITNA DALJNJA ZAOŠTRAVANJA AMERIČKE MONETARNE POLITIKE

Unatoč podizanju američkih kamatnih stopa, tečaj dolara oslabio je prema euru u proteklih tjedan dana, jer ulagači sumnjaju da će američka središnja banka Fed nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike do kraja godine. Istodobno, tečaj jena na najnižim je razinama u zadnjih pet tjedana prema američkoj i europskoj valuti, pritisnut negativnim utjecajima visokih cijena nafte.

U takvim je uvjetima dolar oslabio 0,7 posto prema euru, koji iznosi 1,2273 dolara. Euro je nakratko tijekom prošlotjednog trgovanja premašio i 1,23 dolara. Prema švicarskom franku dolar se spustio 0,44 posto, na 1,2614 franaka.

Fed je u utorak očekivano, po treći put ove godine, podigao kamatne stope za četvrtinu postotna boda, nakon što je u lipnju okončao dugi period držanja rekordno niskih kamatnih stopa. Ali njegovo popratno priopćenje, u kojem kaže da su inflatorni pritisci popustili, izazvalo je pad dolara prema euru i franku. "Komentari o inflaciji podržavaju stajalište da postupno zaoštravanje monetarne politike neće ubrzati te da će čak možda uzeti predah kako se bude bližio kraj godine", izjavio je Niels Christensen, valutni strateg u Societe Generale.

Euro je dobio poticaj i od najnovijeg pokazatelja o porastu trgovinskog viška 12-člane eurozone više od očekivanja, na 12,6 milijardi eura u srpnju. Usporedbe radi, u mjesecu ranije on je bio revidiran na više, na devet milijardi.

S druge, pak, strane, tečaj jena potonuo je budući rast cijena nafte na svjetskom tržištu pritišće azijska tržišta dionica i slabi japansku valutu. Kretanje cijena nafte, koje su blizu rekordnih razina od 49 dolara za barel na američkom tržištu, i dalje se budno prati na tržištima. Visoke cijene posebice pogađaju Japan, koji uvozi svu naftu, ali i čitavu Aziju, zbog njezine ovisnosti o uvoznoj energiji. "Cijene nafte ponovno brinu analitičare, a u takvim trenutcima jen je sklon slabljenju", kazao je Ian Gunner valutni strateg u Mellon Bank u Londonu. Jen je pojeftinio 1,4 posto prema euru, koji stoji 135,7 jena. Oslabio je i 0,7 posto u odnosu na dolar, na 110,6 jena.

Od značajnijih događaja izdvaja se sastanak G7 i Kine, koji će se održati u Washingtonu početkom idućeg mjeseca. Na tom će sastanku najbogatije zemlje svijeta ponovno pokušati uvjeriti Kinu da uvede fleksibilan valutni tečaj. Zemlje G7 na svojem su sastanku u Dubaiju, u rujnu prošle godine, pozvale na uvođenje veće fleksibilnosti u politike valutnih tečajeva, što je rezultiralo snažnim jačanjem jena i eura prema dolaru.

(Hina) xsbo ysbo

Pročitajte više