UPITNO POSTPISIVANJE SPORAZUMA IZMEĐU SVETE STOLICE I BIH

Sporazum između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine o slobodnom djelovanju Katoličke Crkve najvjerojatnije neće biti potpisan tijekom predstojećeg posjeta Pape Ivana Pavla II. Bosni i Hercegovini krajem ovog mjeseca, potvrdili su dužnosnici Vijeća ministara i Katoličke Crkve u BiH. L

Na potpisivanju sporazuma inzistirao je hrvatski član BiH Predsjedništva dr. Dragan Čović koji je i predsjednik Organizacijskog odbora za posjeta Pape 22. lipnja Banja Luci.

"Vrlo sam skeptičan što angažman onih koji trebaju pokrenuti rješavanje tog sporazuma na bošnjačkoj a zatim i srpskoj strani, to ne rade. Inicijativom samo hrvatske strane bit će to nemoguće riješiti", rekao je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Ivica Marinović.

Marinović tvrdi da ne postoje nikakve zapreke da se 15 dana prije Papina dolaska usuglase sve pojedinosti iz nacrta sporazuma sa Svetom stolicom. Prema njegovim riječima zahtjevi bošnjačke i srpske strane da se Sporazum ne može potpisati prije prihvaćanja Zakona o vjerskim zajednicama je samo traženje izlike.

Iz Katoličke Crkve također su potvrdili kako je nacrt Sporazuma kojega su usuglasili predstavnici Međureligijskog vijeća kojega čine predstavnici svih vjerskih zajednica ipak zapeo zbog stajališta prije svega stajališta bošnjačkih a zatim i srpskih dužnosnika.

Sporazumom bi se konačno uredio pravni položaj Katoličke Crkve i njezinih ustanova u Bosni i Hercegovini. Država bi Katoličkoj Crkvi trebala omogućiti slobodno obavljanje njezinog poslanja, napose bogoštovlja, dušobrižništva, odgoja i svih drugih vidova crkvenoga života. Sporazumom bi se otvorilo i za pojedince vrlo bolno pitanje vraćanja nacionalizirane imovine koje su komunističke vlasti Jugoslavije oduzele Katoličkoj Crkvi.

(Hina) zkre rb

Pročitajte više