Uprava Brodotrogira: Za tragediju kriva kooperantska tvrtka

VODSTVO Brodotrogira na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdilo da je kooperantska tvrtka InMont, radnici koje su samovoljno rezali oplatu brodskog trupa suprotno od dogovorena načina, odgovorna za tragediju u kojoj su poginula četiri radnika.

Predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana rekao je kako Uprava i stručni tim Brodotrogira, koji je obavio internu istragu, ovim rezultatima ne žele prejudicirati tijek i rezultate istražnog postupka.

Kako je rekao voditelj službe zaštite na radu Brodotrogira Boris Mamić, "radnici In-Monta samoinicijativno su počeli rezati trup s vanjske, umjesto s unutarnje strane broda. To su radili bez znanja vatrogasaca, i to dok dvostruka oplata još nije bila očišćena od izolacijske poliuretanske pjene, što je izazvalo njezino zapaljenje i nastanak otrovnih plinova".

Mamić i Tramontana nisu željeli govoriti o konkretnim imenima odgovornih osoba, prepuštajući to policiji i istražnom sudu.

Kako je rekao Mamić, postupak rada s In-Montovim voditeljem radilišta u Brodotrogiru Frankom Miroševićem i njegovim zamjenikom Zdravkom Andrićem dogovorili su poslovođa brodomontera Petar Modrić i voditelj pogona trupa Ante Tomaš, koji se nalaze u pritvoru. Mirošević i Andrić, na sastanku neposredno nakon nesreće, kada je i utvrđeno da je njezin uzrok vezan uz organizacijski propust, rekao je Mamić, nisu mogli odgovoriti zbog čega su njihovi radnici postupili na pogrešan način i time izazvali tragediju. Da se postupalo sukladno tom dogovoru i pravilima struke te da su se poštivale sve mjere zaštite na radu, do tragedije ne bi ni došlo, izjavio je Mamić.

Odgovorne osobe Brodotrogira, zadužene za sigurnost na radu, među kojima i voditelj vatrogasne službe, prije nesreće su obavile sve potrebne predradnje i o tome sastavile pismeno izvješće.

Stradali radnici, zaposlenici druge kooperantske tvrtke Bubis-M i poslovođa Brodotrogira, koji je bio s njima, nisu trebali imati plinske, nego samo respiratorske maske, radi zaštite od prašine, a jesu li ih imali, Mamić nije mogao odgovoriti.

Interna je istraga također utvrdila da je normativno stanje sustava zaštite na radu kao i osobnih zaštitnih sredstava u Brodotrogiru na zadovoljavajućoj razini. Unatoč tomu, kako je rečeno, predsjednik Odbora za zaštitu na radu sektora Brodoremnot Ivica Radić iz moralnih je razloga podnio ostavku.

Ante Vržina, njegov sin Josip, te njegovi vršnjaci Ante Šamija i Danijel Marjanović, smrtno su stradali od gušenja otrovnim plinovima u utrobi broda "Atlantik Frigo". Nakon tri dana istražnom sucu privedeno je pet odgovornih osoba Brodotrogira te jedan radnik tvrtke In-Mont iz Korčule. Pritvor je određen petorici, dok je voditelj vatrogasne službe pušten i protiv njega nije pokrenut postupak.

Pročitajte više