Uprava Slobodne zadovoljna odlukom o privatizaciji, a sindikalisti oprezni

PREDSJEDNIK Uprave "Slobodne Dalmacije" (SD) Srđan Kovačić pozdravio je danas Vladinu odluku o privatizaciji te splitske novinske kuće, dok čelnici dvaju sindikata u SDu upozoravaju kako je riječ o mogućem predizbornom potezu.

"Zadovoljni smo što je proces privatizacije napokon krenuo", kazao je Hini Kovačić koji smatra da je model privatizacije za koji se odlučila Vlada "teoretski izvanredan".

Po tom modelu 25 posto dionica besplatno bi se prenijelo radnicima, 5 posto državnog portfelja zadržao bi Hrvatski fond za privatizaciju, dok bi se dio državnog portfelja, ne veći od portfelja koji je potreban da bi mali dioničari ukupno imali 25 posto dionica, ponudio na prodaju radnicima i financijskim ulagačima. Dio državnog portfelja koji neće biti ponuđen malim dioničarima, ponudit će se na prodaju uz uvjet da kupac istovremeno dokapitalizira kuću s najmanje 80 milijuna kuna.

"Bilo bi izvrsno kada bi SD dobila više ulagača od kojih nitko ne bi bio većinski vlasnik, no pitanje je koliko je to provedivo u praksi", kazao je Kovačić, dodavši da SD nije utjecala na model privatizacije koji je usvojila Vlada.

Predsjednik Uprave pohvalio je Vladu jer 25 posto dionica daje radnicima. On smatra da za radnike nije toliko presudna moguća dividenda već utjecaj koji bi imali u odlučivanju o budućnosti novinske kuće.

Po Kovačićevim riječima, SD nužno treba vlasnike koji će svježim kapitalom omogućiti da novina bude kvalitetnija i profitabilnija.

U splitskoj novinskoj kući zaposleno je oko 680 radnika, od čega 260-tak u redakciji, a po procijeni Kovačića, oko 150 radnika je tehnološki višak.

Iako pozdravlja odluku o privatizaciji glavna povjerenica Sindikata novinara SD Ljubica Vuko upozorava da je moguće riječ i o predizbornom triku vladajuće koalicije.

"Odluka je došla uoči izbora i pitanje je koliko je ona provediva jer se ne zna kakav će odnos političkih snaga biti nakon izbora", kaže Ljubica Vuko.

Ona smatra da je model privatizacije "nepraktičan i neprivlačan" za ulagače jer se od njih traže velika ulaganja, ali im se istodobno ne daju velika upravljačka prava.

U Nezavisnom sindikatu SD procjenjuju da je odluka Vlade dio "licemjerne predizborne igre kojom se želi kupiti glasove birača u Splitu i Dalmaciji", te traže da se privatizacija provede "isključivo po tržišnim principima".

U tom sindikatu pitaju zašto se odustalo od lanjskog prednatječaja za prodaju većinskog paketa i nije li posrijedi neka nova politička trgovina na štetu radnika SD.

"... kao jedini dobar učinak odluke o početku privatizacije Slobodne Dalmacije, pozdravljamo rješenje po kojem bi mali dioničari imali 25 posto dionica, odnosno kontrolni paket, što otvara mogućnosti odlučivanja zaposlenika u strateškim potezima poduzeća", stoji na kraju priopćenja povjerenika Nezavisnog sindikata SD Ivana Ugrina.

Pročitajte više