Uprava Večernjeg lista: Pozivom na bojkot štrajkaši ugrožavaju firmu od koje žive



NOVINARI Večernjeg lista jutros su krenuli u štrajk. Iz Uprave tvrde da se u Zagrebu i dopisništvima štrajku priključilo ukupno 63 zaposlenika, te da štrajk za sada prolazi u redu i miru.

Uprava Večernjaka u svom priopćenju ističe da većina od oko 380 zaposlenika u redakciji, marketingu, prodaji, pratećim službama itd. i dalje normalno i redovno obavlja svoje poslove i proizvodi novine koje će nastaviti izlaziti. Međutim, sindikatu koji stoji iza štrajka zamjeraju "bombastičnu retoriku".

"Predstavnici sindikata pred okupljenim novinarima tvrdili da ih zaštitari ne puštaju u Večernji list, što jednostavno nije točno. I štrajkaškom odboru i svima koji sudjeluju u štrajku osigurali smo prostoriju u kojoj slobodno mogu boraviti, a svima onima koji žele raditi da to mogu u normalnom okruženju i bez ometanja", tvrdi uprava Večernjeg lista.

Tvrde da se evidencija na ulazu u firmu provodi samo kako bi se moglo zabilježiti tko sudjeluje u štrajku, a tko radi. "Ispričavamo se svim večernjakovcima te kolegama iz Vjesnika što smo, zbog evidencije koju smo zakonom dužni voditi, promijenili rutinu ulaska u zgradu", poručuju iz uprave.

U priopćenju se također naglašava da je uprava Večernjeg posebno zabrinuta zbog poziva predstavnika sindikata čitateljima da bojkotiraju Večernji list čime se, tvrde, ugrožava egzistencija gotovo 400 obitelji. "Pozivati čitatelje na bojkot proizvoda od kojeg u krajnjoj liniji i svi koji su se pridružili štrajku žive nije ni fer ni pošteno. Poziv na bojkot kupnje Večernjeg lista je akt destrukcije koji ugrožava prava onih koje štrajk navodno štiti te takvo neodgovorno ponašanje najoštrije osuđujemo", kažu iz uprave Večernjaka.

Ribić proziva upravu

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić priopćio je da podržavaju opravdani štrajk Večernjakovih novinara, te da "osuđuje nezakonite postupke uprave Večernjeg lista u smislu ometanja štrajka".

Ribić tvrdi da je uprava zabranila štrajkašima da štrajk provode na svom radnom mjestu, čime je, tvrdi, uvela "lock-out koji je suprotan odredbama Zakona o radu".

"Razlog ovog postupka uprave Večernjeg lista leži u želji da se pod svaku cijenu spriječi najveća šteta koju štrajk može nanijeti poslodavcu, a to je da Večernji list ne izlazi u vrijeme štrajka. Zbog toga su angažirani štrajkbreheri koje čini stotinjak honoraraca. Svi ti honorarci angažirani su protuzakonito. Otvara se pitanje kako je moguće da unatoč navodnim kaznama koje je Večernjem listu izrekla inspekcija rada, ti isti ljudi i dalje godinama rade kao honorarci bez ugovora o radu", kaže Ribić.

Pročitajte više