Upraviteljica Hercegovačke banke: 54 milijuna maraka nije nestalo

PRIVREMENA upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson potvrdila je da famoznih 54 milijuna maraka, oko 216 milijuna kuna novca iz hrvatskog proračuna nije nestalo u banci 2001. godine kako se tvrdilo pri upadu SFOR-a i privremene uprave početkom te godine. l

"Kada je počela analiza ta 54 milijuna maraka, prvi izvještaji iz bančine baze podataka ukazivali su kao da je novac jednostavno nestao. Kada smo u cijelosti proanalizirali taj konto i pregledali cijelu bazu podataka, točno se utvrdilo gdje je novac otišao", rekla je Robinson u intervju kojega u ponedjeljak objavljuje bosanskohercegovačko izdanje zagrebačkog Večernjeg lista.

Prema prvim navodima međunarodne zajednice i medija, 54 milijuna maraka je s računa HVO-a u Hercegovačkoj banci prebačeno za potrebe HDZ-a BiH što je bio ključni razlog za upad OHR-a i SFOR-a u banku u travnju 2001., samo mjesec dana nakon uspostave Hrvatske samouprave u BiH.

Upraviteljica Robinson je rekla kako je taj novac otišao na plaće i razna plaćanja dodajući da je značajan dio novca hrvatske Vlade koji je inače stizao bio preusmjeren na neku stranu gdje nije trebalo. Rekla je da je podatak o nestanku 54 milijuna maraka bio dostupan međunarodnoj zajednici prije njezinog imenovanja privremenom upraviteljicom. Precizirala je kako je to bio značajan podatak međunarodnoj zajednici za ulazak u banku ali nije mogla potvrditi je li bio ključni.

Robinsonova je potvrdno odgovorila na upit da bi se banka sama urušila da nije imenovana privremena uprava.

"Kada smo proanalizirali zajmove i sve interne dokumente shvatili smo da banka nije likvidna. Ja kao bankovni kontrolor nemam dvojbe da bi se banka sama ugasila", rekla je Robinson.

Hercegovačka banka se trenutačno nalazi u procesu prodaje. Upraviteljica Robinson odgodila je do sredine veljače natječaj za prodaju banke nakon što se prijavio veći broj potencijalnih kupaca. Za sada se prijavilo nekoliko potencijalnih ulagača iz Europe i jedan iz Sjedinjenih Američkih Država te nekoliko domaćih ulagača.

(Hina) zkre sd

Pročitajte više