Upravni sud poništio rješenje o rušenju "viška" Lazarice

UPRAVNI sud Republike Hrvatske u upravnom sporu između tvrtke Atrium Spalatum, investitora objekta na Lazarici, i Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja donio je presudu kojom je uvažio žalbu investitora i poništio rješenje o rušenju triju bespravno izgrađenih katova na tom objektu.

Presuda je donesena 23. ožujka.

Glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević u kratkom je priopćenju navela kako "Ministarstvo ima saznanja o donesenim presudama Upravnog suda u upravnom sporu tužitelja Atrium Spalatuma o objektu kojeg tužitelj gradi na lokaciji Firule u Splitu i ono će predmetne presude razmotriti."

Premda investitor tvrdi kako su time tri posljednja kata Lazarice postala legalna, glasnogovornica Gojević je ustvrdila kako to ne znači da je bespravna gradnja postala legalnom, te da se od rušenja ne odustaje.

Nije željela odgovoriti hoće li u ponedjeljak 4. travnja, kako je najavljeno, Ministarstvo započeti s rušenjem "viška" katova ako investitor to sam ne započne u subotu.

Rok za rušenje triju bespravno izgrađenih katova, 4. travnja, Ministarstvo je investitoru zadalo 22. ožujka, točno dan prije nego je Upravni sud poništio njegovo rješenje o rušenju, premda je bio zatražio odgodu od 20-ak dana.

Tada je i najavljeno da će Ministarstvo samo pristupiti rušenju ako investitor to ne započne do subote 2. travnja.

Do sada je u izgradnju zgrade s pet podzemnih i devet nadzemnih katova s luksuznim stanovima, koji bi se trebali prodavati po prosječnoj cijeni od 1500 eura po metru četvornom, uloženo gotovo 30 milijuna eura.

Autor izvornog projekta "Lazarice" s tri kata manje, po kojemu je 1998. dobivena građevna dozvola, splitski je arhitekt Vjekoslav Ivanišević koji je prvi prijavio investitora koji je zgradu počeo graditi prema drugačijem projektu autora Lovre Petrovića. "Atrium Spalatum" zatražio je izmjenu i dopunu građevne dozvole, pokušavši je uskladiti s novim projektom, no to mu nije odobreno, nakon čega je u kolovozu 2003. Ministarstvo izdalo rješenje o rušenju "viška" katova.


Pročitajte više