Upravno vijeće HZZO-a: Zdravstvene ustanove dužne 2,5 milijarde kuna

IAKO su zdravstvene ustanove ove godine dobile 948 milijuna kuna više nego lani, financijsko izvješće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za prvih devet mjeseci pokazuje da su dobavljačima dužne 2,5 milijarde kuna, od čega su 1,1 milijarde dugovi iznad ugovorenih 90 dana, upozoreno je nakon današnje sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

"Nismo zadovoljni poslovanjem zdravstvenih ustanova jer se dio novca prelio iz zdravstvene zaštite u kapitalna ulaganja", ocijenila je direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović.

U odnosu na 2002. godinu ulaganja u zdravstvo u prvih devet mjeseci ove godine porasla su 43 posto, a u bolničkom sustavu 63 posto.

Zabrinjavajuće je, smatra Đukanović, da se 34 posto nepodmirenih dugova odnosi na lijekove i sanitetski materijal, iako zasad nema opasnosti za redovitu opskrbu lijekovima. No, postoji mogućnost da neke veledrogerije, poput Medike, zatraže blokadu bolničkih računa, upozorila je.

Predsjednik Upravnog vijeća Nikica Gabrić ističe da HZZO uredno šalje novac ustanovama u roku 90 dana, ali nema mehanizme za kontrolu potrošnje niti mogućnost sankcioniranja, budući da je to u nadležnosti vlasnika ustanova - države i županija.

Također, u prvih devet mjeseci nije provedena ni kadrovska racionalizacija u zdravstvu jer su zaposlena 53 nova radnika.

Podaci pokazuju da su u tom razdoblju plaće rasle šest posto, pa je prosječna plaća u zdravstvu 4.650 kuna, što je iznad prosjeka ostalih djelatnosti.

Đukanović je izvijestila da je HZZO donio odluku od uvođenju tzv. smart kartice kao evidencijske isprave u zdravstvenom osiguranju, te odluku o jedinstvenoj prijavi u mirovinsko i zdravstveno osiguranje, čime se poslodavcima želi olakšati prijavljivanje radnika.

Pročitajte više