Upravno vijeće KBC-a Zagreb pokrenulo postupak smjene ravnatelja Paladina

NAKON tri sata mučne rasprave, Upravno vijeće Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb prihvatilo je većinom glasova zaključak da je bolnica prošlu godinu završila s neopravdanim gubitkom od 55 milijuna kuna za koji je osobno odgovoran ravnatelj Josip Paladino, pa je pokrenut postupak njegove smjene.

Vodstvo KBC-a na sjednici, koja je na njihov zahtijev bila otvorena za javnost, nije uspjelo uvjeriti tri člana Upravnog vijeća koje je imenovala Vlada da su potraživanja bolnice od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u iznosu od 75 milijuna kuna, zbog postojećeg sustava plaćanja u zdravstvu, na kraju prošle godine bila veća od dugova.

Potkrijepili su to nalazima nezavisne revizorske kuće "Interexpert-Zagreb" i sudske vještakinje Nives Hižar-Franković, koji su utvrdili da 55 milijuna kuna manjka predstavlja opravdani dug bolnice pa se ne može nazvati gubitkom.

Za negativni nalaz poslovanja bolnice i smjenu ravnatelja glasovali su predsjednik Upravnog vijeća i pomoćnik ministra zdravstva Milan Kujundžić, pomoćnica ministra Katja Matijević i liječnik iz KB-a Sestre milosrdnice Ivan Krolo, dok su protiv bili članovi Vijeća iz KBC-a Boris Labar, koji je tijekom glasovanja o rezultatima poslovanja iz protesta napustio sjednicu, te Nada Nežić-Bećarovski.

Kujundžić nije prihvatio prijedlog da se zaključak o poslovanju KBC-a donese na idućoj sjednici, nakon što se prihvati završni račun, razmotre nalazi stručnjaka, te utvrdili je li riječ o neopravdanim gubicima za koje je odgovoran ravnatelj.

Predstavnici KBC-a optužili su Kujundžića da želi smijeniti Paladina mimo zakonske procedure, bez uvažavanja argumenta i na temelju unaprijed napisanog zaključka koji je donio na sjednicu.

Paladino je današnju sjednicu nazvao farsom te je odbio prihvatiti i potpisati zaključak, na koji bi se trebao očitovati u roku četiri dana, ocjenivši da je procedura sjednice bila "silovanje propisa".

"To je unaprijed dogovorena i namještena igra, jer se bez toga zaključka pomoćnici ministra danas ne smiju vratiti u Ministarstvo zdravstva", izjavio je Paladino novinarima najavivši da će iskoristiti sva pravna sredstva, uključujući i zahtjev za smjenom Upravnog vijeća, kako bi dokazao da su u proceduri prekršeni zakoni.

Predsjednik Upravnog vijeća Milan Kujundžić odbacio je optužbe o nezakonitom postupanju. "Držao sam se slova zakona i mislim da će se to pokazati".

Kujundžić smatra da je Paladino trebao pronaći način da dođe do novca i zaustavi stvaranje novih gubitaka u prošloj godini. Kada je riječ o potraživanjima KBC-a prema HZZO-u, Kujundžić kaže da je to "problem za sebe" koji nije povezan s rezultatima poslovanja KBC-a.

Pročitajte više