Ured obrazovno reformske inicijative za jugoistočnu Europu seli iz Beča u Hrvatsku

SJEDIŠTE središnjeg Ureda obrazovno reformske inicijative za jugoistočnu Europu, Pakta o Stabilnosti (Education Reform Initiative of South Eastern Europe ERI SEE) seli iz Beča u Zagreb, potvrđeno je u petak na završetku dvodnevne Konferencije europskih ministara o obrazovanju u Oslu.

Kako je priopćeno, na konferenciji je sudjelovalo više od trideset europskih ministara obrazovanja i znanosti, a Hrvatsku je predstavljao ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac sa suradnicima.

Preseljenje središnjeg Ureda ERI SEE-a iz Beča u Zagreb, za koje je ministar Primorac sa svojim timom aktivno lobirao već šest mjeseci, ocjenjuje se nakon dobivanja statusa kandidata EU kao sljedeći velik iskorak za Hrvatsku, budući da je od sada preuzela vodeću ulogu reforme obrazovnog sustava u jugoistočnoj Europi. Sredstva za funkcioniranje ureda osigurana su kroz aktivnosti Pakta o stabilnosti.

Glavna tema ministarske konferencije bilo je cjeloživotno obrazovanje kao ključno pitanje obrazovanja u EU. Naime, cjeloživotno obrazovanje je temelj za razvoj cijeloga društva jer predstavlja preduvjet za daljnji razvoj uspješnih gospodarstava. Na konferenciji je prihvaćena ideja hrvatskog izaslanstva o ujednačavanju kriterija provedbe ovoga programa u zemljama članicama EU kao i zemljama kandidatima.

Pročitajte više