Ured za socijalno partnerstvo: Pravni stručnjaci razmotrili izmjene tri zakona

U Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo danas su predstavnici sindikata, poslodavaca, Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rada i socijalne skrbi te Ministarstva gospodarstva razmotrili pripremu izmjena Stečajnog i Ovršnog zakona i dovršenja Zakona o zaštiti radničkih potraživanja.

Razmotrena su pitanja vezana uz usklađivanja izmjena tih zakona te je najavljen sastanak koordinacije Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija, Ministarstva rada i Ministarstva gospodarstva na kojoj će se uskladiti pojedine odredbe, priopćeno je iz Ureda za socijalno partnerstvo.

Nakon prvog čitanja u Hrvatskom saboru, u pripremi je konačan prijedlog Zakona o parničnom postupku kojim će se propisati opće ubrzanje sudskih postupaka, a posebice dodatna hitnost u rješavanju svih radnih sporova čemu će doprinijeti skraćivanje rokova i zakazivanje prvog ročišta za 30 dana.

U idućem razdoblju također će se pristupiti donošenju Zakona o alternativnom rješavanju sudskih sporova kako bi se primjenom toga modela rasteretilo pravosuđe i ubrzalo rješavanje svih vrsta sporova, kako radnih, tako i gospodarskih.

Predstavnici socijalnih partnera i resornih ministarstava nastavit će konzultacije o usklađivanju navedenih zakona.

Pročitajte više