Ured za suradnju s ICTY-em pozdravio "pozitivnu" odluku Norca

ODLUKA umirovljenog generala Mirka Norca da prihvati razgovor s istražiteljima Haškog suda (ICTY) je "pozitivna i u njegovom interesu", izjavio je u petak predstojnik vladina Ureda za suradnju s ICTY-em Frane Krnić.

"Držim da je pozitivno što je prihvatio razgovor, to je u njegovom interesu", rekao je Krnić na brifingu za novinare, dodajući kako ga je o generalovoj odluci izvijestio njegov odvjetnik Ivan Kern.

Napomenuo je da prema proceduri Norac mora poslati pisani odgovor na zahtjev ICTY-a, koji u Uredu očekuju u ponedjeljak.

Zahtjev ICTY-a za saslušanje Norca u statusu osumnjičenika za djelovanje u akcijama Medački džep i Oluja, danas je uručen Norcu u zatvoru riječkog Županijskog suda, pred kojim je o ožujku ove godine nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Gospiću 1991.

Haški istražitelji predložili su da se razgovor održi 12. a po potrebi i 13. i 14. kolovoza u Uredu ICTY-a u Zagrebu, no Norčevi odvjetnici Ivan Kern i Tomislav Sabljar taj rok drže prekratkim.

"Obrana generala Norca zamolila je da Ured intervenira kako bi se razgovor predviđen za 12. kolovoza prebacio za prve dane rujna. To je potrebno kako bi se general Norac bolje pripremio za razgovor, posebno za dio vezan za Oluju", rekao je Krnić.

On je danas o tome usmeno obavijestio Ured ICTY-a u Zagrebu a pisani zahtjev uputit će u ponedjeljak, dodao je.

Najnoviji zahtjev ICTY-a, po Krniću, "nije iznenađenje" jer je u posljednje vrijeme iz Haaga jasno pokazivan interes za Norca. Razgovor je dio redovne istražne procedure nakon koje Tužiteljstvo može podići optužnicu ili od nje odustati, napomenuo je.

Na pitanje o zabrinutosti odvjetnika da će zbog godišnjih odmora u državnim i vojnim ustanovama teško pribaviti sve potrebne podatke za obranu, Krnić je rekao kako će "Ured učiniti sve da odvjetnicima olakša pripreme i pomogne im u pribavi dokumenata".

Ocjenjujući izglede da ICTY, u slučaju podizanja optužnice, prepusti suđenje hrvatskom pravosuđu, Krnić je rekao kako je "teško prognozirati ali da izgledi postoje, o čemu je s Tužiteljstvom razgovarano kako za Norca tako i za druge".

Najbolju preporuku sposobnosti hrvatskog pravosuđa da procesuira ratne zločine, pruža upravo suđenje tzv."Gospićkoj skupini" u Rijeci, ustvrdio je Krnić. Norac je osuđen na riječkom suđenju.

Predstojnik Ureda za suradnju s ICTY-em također je ocijenio da su posljednji napisi o novim optužnicma koje stižu u Hrvatsku "samo špekulacije". Čim se vode istrage treba očekivati i optužnice, ali nikakav spektakularni broj, rekao je.

Na pitanje o obradi dijela Upitnika Europske komisije vezanog za suradnju s ICTY-em, Krnić je rekao kako se radi o četiri točke čiju će obradu Ured dovršiti sredinom idućeg tjedna, pri čemu će dokumentirano iznijeti "potvrdu postojanja političke volje i praktične suradnje RH s ICTY-em".


Pročitajte više