Urednik srpskog Kurira na razgovoru zbog "neodgovornog novinarstva"

TREĆE općinsko javno tužiteljstvo u Beogradu najavilo je kako će povodom tekstova objavljenih u Kuriru, a koji je nedavno u tekstu pod naslovom "Ustašin jatak" objavio kako je otac potpredsjednice srpske Vlade Ivane Dulić-Marković nakon Drugog svjetskog rata dvije godine skrivao na smrt osuđenog "ustaškog zločinca" Ivana Jovanovića Crnog, obaviti razgovor s glavnim i odgovornim urednikom tog tabloida Antonijem Kovačevićem.

Kako je objavio srpski B92, temom razgovora bit će i tekst objavljen 12. rujna pod naslovom "Vojvodina Hrvatima", a razgovor će biti obavljen upravo s glavnim i odgovornim urednikom Kurira, iz razloga što su sporni tekstovi potpisani od strane redakcije Kurira, odnosno inicijalima "R.K.".

Glasnogovornik srpske Vlade Srđan Durić najoštrije je osudio "klevetnički i huškački napad Kurira na Ivanu-Dulić Marković" zbog teksta objavljena o njezinu ocu, a potpredsjednica, koja je od strane nekolicine funkcionera i zastupnika velikosrpske Srpske radikalne stranke nerijetko bila metom optužbi da "dovodi ustaše na vlast", kazala je kako je cijeli tekst smišljen kako bi se diskreditirala ona i njena obitelj.

U priopćenju Trećeg beogradskog općinskog tužilaštva također stoji da je Tužilaštvo od beogradske policije zahtijevalo da hitno izvrši neophodne provjere postojanja "kaznenih djela povrede ravnopravnosti i izazivanja panike i nereda".

Kako se navodi na srpskom B92, pored brojnih novinarskih i nevladinih organizacije, "neodgovorno novinarstvo" osudilo je i srpsko Ministarstvo kulture te od tužilaštva zatražilo da reagira povodom napada na Ivanu Dulić-Marković i njezinu obitelj.

B.S.

Pročitajte više