Uredno ponavljanje izbora na biračkom mjestu Gudci, do 11 sati glasovalo 16,2 posto birača

Ponavljanje izbora za zastupnike Hrvatskog sabora na biračkom mjestu Gudci pokraj Velike Gorice protiče uredno i do 11 sati glasovalo je 16,2 posto birača, rekao je za Hinu predsjednik Izbornog povjerenstva 6. izborne jedinice Danko Kovač. L

Izbori se ponavljaju jer je jer na tom biračkom mjestu prilikom glasovanja 23. studenoga u biračkoj kutiji bilo 197 listića, jedan više no što je bilo birača.

Biralište je otvoreno u 7 sati i zatvara se u 19 sati, a rezultati će biti poznati oko 21 sati. Radi se o biračkom mjestu s malim brojem birača i zbog toga rezultat ponovljenih izbora neće praktično utjecati na rezultate izbora.

U opći birački popis upisano je 259 birača, a u posebni pet pripadnika srpske i jedan mađarske nacionalne manjine.

Zamjenik predsjednika Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Jakob Miletić rekao je za Hinu da će nakon što budu poznati rezultati ponovljenih izbora, u ponedjeljak biti obrađeni izborni rezultati za svih 12 izbornih jedinica. Tijekom sutrašnjeg dana trebali bi u DIP prispjeti još i izvorni izborni materijal iz Australije.

DIP će u srijedu objaviti službene i potpune rezultate izbora. Tad će početi teći rok od 48 sati za podnošenje prigovora DIP-u na službene izborne rezultate, a zatim i rok do 48 sati za žalbe Ustavnom sudu. Ne bude li prigovora tada bi konačni, službeni i potpuni izborni rezultati mogli biti objavljeni do kraja ovog tjedna, a u suprotnom bit će objavljeni početkom idućeg tjedna. Tada će početi teći rok do 20 dana za konstituiranje Sabora.

(Hina) ggrb mć

Pročitajte više