URSH s više od 52.000 članova postao trećom sindikalnom središnjicom u hrvatskoj

UDRUGA radničkih sindikata Hrvatske (URSH) trenutno je s nešto više od 52.000 članova treća sindikalna središnjica u Hrvatskoj, a u posljednje četiri godine njezino se članstvo povećalo za 61 posto, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare URSH-a.

No, budući da 13 posto poslodavaca nije dostavilo podatke o članovima sindikata u svojim tvrtkama, u službene podatke nije ubrojano još 5.000 članova URSH-a, ustvrdio je predsjednik te središnjice Boris Kunst.

On je značajan porast broja članova u razmaku od četiri godine objasnio neovisnom politikom koju je URSH vodio, ne popuštajući pred ničijim pritiscima i utjecajem, bez obzira radilo se o političkim strankama ili Crkvi.

Nedavno prebrojavanje članova sindikata radi utvrđivanja reprezentativnosti središnjica pokazalo je porast članstva sindikata udruženih u središnjice za 3,5 posto.

Šest hrvatskih središnjica trenutno okuplja gotovo 457.000 članova, a ako se tome doda oko 50.000 članova sindikata izvan središnjica dolazimo do broja od preko pola milijuna sindikalno organiziranih radnika, odnosno oko 40 posto od ukupno zaposlenih u Hrvatskoj. To je solidan postotak u odnosu na druge tranzicijske države, pa i neke razvijene zemlje, smatra Kunst.

Budući da bi za Hrvatsku bile dovoljne dvije do tri središnjice URSH predlaže da se, kao početak okrupnjavanja sindikata, pokušaju objediniti stručne službe svih šest središnjica.

Komentirajući prijedlog državnog proračuna za ovu godinu Kunst je ocijenio da proračun nije nimalo razvojan, jer je preko 16 milijardi kuna predviđeno samo za servisiranje dugova.

"Bojim se da će Hrvatska morati ući u novo zaduživanje, što će dodatno opteretiti građane, ili krenuti u novu rasprodaju imovine, među kojom i onoga najvrjednijega - zemlje, što je već počelo prodajom otoka", kazao je Kunst.

On previđa da će MMF sada ponovno pritisnuti Vladu da smanji državne troškove, pogotovo kroz smanjenje plaća u javnim i državnim službama, čemu će se sindikati morati čvrsto suprotstaviti.

Pročitajte više