URSH traži donošenje zakona o odvjetničkoj tarifi

UDRUGA radničkih sindikata Hrvatske (URSH) oštro osuđuje odluku Hrvatske odvjetničke komore (HOK) o višestrukom povećanju cijena odvjetničkih usluga i predlaže donošenje zakona kojim će biti regulirani visina i način obračuna odvjetničkih tarifa po uzoru na zemlje Europske unije.

Odluka HOK-a je novi socijalni udar na radnike i predstavlja zlouporabu monopola kojom su si odvjetnici osigurali visoke iznose za svaki savjet, izlazak na ročište i napisani podnesak , a s druge strane imaju neograničenu mogućnost ugovaranja udjela od dobivenog iznosa spora, ocijenio je predsjednik URSH-a Boris Kunst na današnjoj konferenciji za novinare.

Budući da su plaćeni po svakom podnesku i izlasku na ročište, interes je odvjetnika da postupak traje što dulje, što će samo potaknuti praksu odugovlačenja spora.

URSH stoga smatra kako bi zakonom trebalo urediti da se odvjetnička tarifa trebala naplaćivati prema fazama u sudskom postupku, po uzoru na njemački zakon. U svakom slučaju, to se ne može prepustiti samo odvjetničkoj cehovskoj udruzi.

Tražimo da HOK korigira svoju odluku, a povećanje cijena odvjetničkih usluga treba pratiti rast troškova života i plaća, rekao je Kunst.

URSH također traži određivanje kriterija za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć, jer će povećanje tarifa najviše pogoditi građane s prosječnom plaćom koji nemaju pravo na besplatnu pravnu pomoć. Zar će takvi radnici, zbog nemogućnosti plaćanja odvjetničkih troškova, morati odustati od traženja pravde, pita se sindikat.

Predsjednik Udruge za unapređenje pravosuđa Juris Protecta Zlatko Zeljko, koji je gostovao na URSH-ovoj konferenciji za novinare, istaknuo je da Njemačka već 50 godina ima zakona o reguliranju odvjetničkih tarifa, dok se u Hrvatskoj po tom pitanju tolerira sukob interesa.

No, drugi gost na konferenciji, odvjetnik Silvije Degen, ne slaže se s optužbama da odluka HOK-a znači bogaćenje jednog ceha.

"Svi odvjetnici rade ispod tarife, a mnogi koji se bave radnim sporovima ne uspijevaju niti naplatiti svoje troškove", tvrdi Degen.

HOK mora ostati nezavisnom udrugom, pa joj država ne smije određivati cijene, kazao je Degen.

Pročitajte više