Urugvaj i Venezuela svojim građanima savjetuju da ne putuju u SAD

Ilustracija: EPA

URUGVAJ i Venezuela upozorili su svoje građane o nasilju i zločinima iz mržnje u SAD-u nakon što je u pucnjavama u Daytonu i El Pasu proteklog vikenda smrtno stradala 31 osoba.

Upozorenja od strane Urugvaja 

Urugvajsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje građane koji putuju u SAD na "oprez uslijed neselektivnog nasilja koje je u SAD-u u porastu, osobito zločina iz mržnje motiviranih rasizmom i diskriminacijom". 

Istaknuto je da bi urugvajski građani "osobito trebali biti na oprezu zbog nekontroliranog posjedovanja oružja od strane lokalnog stanovništva i nemogućnosti vlasti da spriječe napade u gusto naseljenim mjestima". 

Posebno su istaknuti gradovi Detroit, Baltimore i Albuquerque, koje je magazin CEOworld uvrstio u 20 najopasnijih u svijetu u 2019. godini. 

Upozorenja od strane Venezuele 

Ministarstvo vanjskih poslova Venezuele također je svojim građanima savjetovalo da odgode putovanja u SAD povodom tragičnih događaja proteklog vikenda. 

"Rastuće nasilje našlo je plodno tlo u razgovorima i akcijama koje potiču rasna diskriminacija i mržnja prema migrantskoj populaciji, a iza kojih stoji rasistička elita u Washingtonu", stoji u izvješću. 

Ministarstvo također ističe da "se nikako ne može opravdati nekontrolirano posjedovanje oružja koje podupire vlada SAD-a". 

Upozorenja od strane SAD-a za Venezuelu i Urugvaj 

Vlasti SAD-a su ove godine za Venezuelu izdale upozorenje četvrtog stupnja - ne putujte! - pri čemu su kao razlog navele visok udio zločina, građanske nemire i nezakonito privođenje građana SAD-a. 

U anketi Gallupa Venezuela je već dvije godine zaredom proglašena najopasnijom zemljom na svijetu. 

Za Urugvaj je pak izdano upozorenje drugog stupnja: primjenjujte mjere izrazitog opreza!   

Pročitajte više