USAID potpisuje Memorandume o razumijevanju s hrvatskim gradovima

AMERIČKA agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisat će ovaj tjedan deset Memoranduma o razumijevanju s gradovima i općinama: gradom Karlovcem (utorak, 27. travnja), gradom Slavonskim Brodom (srijeda, 28. travnja), gradom Hrvatskom Kostajnicom (petak, 30. travnja) i općinama Dvor, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Sunja, Topusko, Donji Kukuruzari i Majur (četvrtak, 29. travnja).

Memorandumom o razumijevanju određuje se suradnja između jedinica lokalne samouprave i USAID-ovog Projekta reforme lokalne samouprave (PRLS).

Projekt pruža tehničku pomoć lokalnim samoupravama s ciljem jačanja sposobnosti lokalne samouprave da što efikasnije rješava pitanja od važnosti za svoje građane, te da se prilagodi novim zahtjevima za priključenje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

U protekle tri godine, USAID je surađivao s gradovima Bjelovarom, Crikvenicom, Osijekom, Rijekom i Varaždinom i u njima je proveo pet postupaka upravljanja javnom administracijom koji uključuju: upravljanje financijama, upravljanje imovinom, upravljanje lokalnim gospodarskim razvitkom, informacijski menadžment i sudjelovanje građana. Također, velik broj ostalih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj sudjelovalo je u provedbi spomenutih postupaka upravljanja.

Ovaj Projekt je drugi po redu projekt vezan uz lokalnu samoupravu, nastao u suradnji s gradovima i općinama i USAID-om. To je četverogodišnji pokušaj, vrijedan 19 milijuna USD, da se u većinu od ukupno 565 jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj uvede moderan način upravljanja javnom administracijom i da se potakne zakonodavna reforma koja će ojačati sektor hrvatske lokalne samouprave.

USAID je vodeća organizacija za međunarodnu pomoć Vlade Sjedinjenih Američih Država. Od 1992. godine do danas, SAD je građanima Hrvatske pružio pomoć u vrijednosti od 360 milijuna USD, od čega većinu kroz programe USAID-a.

Pročitajte više