USKOK objavio za što tereti uhićenog načelnika: Pritiskao svjedoke, prijetio otkazima

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

JUČER je u Grabovcu policija upala u vikendicu Zlatka Pinjuha, načelnika općine Čeminac, a USKOK je objavio zbog čega je protiv njega, njegovih sinova, računovotkinje u Općini i ravnateljice vrtića otvorio istragu. 

>> Uhićeni načelnik Čeminca, partnerica i sinovi: "Kaznena djela protiv pravosuđa"

Svi su uhićeni, ali je istražni zatvor određen samo Pinjuhu - ostali se brane sa slobode. Istraga se protiv njih provodi zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela sprječavanja dokazivanja, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Prijetnje otkazima

USKOK sumnja na to da je Pinjuh od jedne službenice iz Općine Čeminac tražio da lažno svjedoči i da potpiše izjavu s neistinitim podacima u vezi s pretragom općinskih prostora. Ona je to odbijala, a on joj je zbog toga zaprijetio otkazom. 

Također se sumnja da je drugog općinskog službenika tražio da ne dolazi na sjednice optužnog vijeća te da otvara bolovanje u svrhu odgađanja sudskog procesa. I od njega je tražio da lažno svjedoči u vezi s pretresom te mu je također, kao i prethodnoj službenici, prijetio otkazom. 

Općinskim novcem subvencionirao stambeni kredit sinovoj zaručnici

Povrh svega, Pinjuha se tereti za pogodovanje sinu i trećem općinskom službeniku dok su bili obuhvaćeni USKOK-ovom optužnicom. Nije ih udaljio s posla, nije odredio isplatu 60 posto plaće, već je stručnoj službi Općine zabranio donošenje takvog rješenja. 

USKOK-ovi istražitelji tvrde da uporno nije dopuštao da se njegovom sinu i drugom zaposleniku umanjuju primanja. Navodi se kako je Općinu oštetio za oko 150 tisuća kuna. 

USKOK navodi kako je sinovoj zaručnici odobrio subvenciju stambenog kredita od 75 posto unatoč tomu što na to nije imala pravo. Samo to odobrenje Općinu je koštalo najmanje 75.070,82 kune. Osim toga, štetu od oko 201 tisuće kuna načelnik je učinio dogovorivši u drugoj polovici prošle godine isplate refundacija subvencija stambenih kredita nakon povećanja postotka subvencioniranja. 

Komunalne naknade

Osnovano se sumnja i da je Pinjuh od početka 2021. godine pa nadalje postupao u nakani da pojedinim obveznicima komunalne naknade u Općini prouzroči štetu neosnovanom izravnom naplatom komunalne naknade za nekretnine na temelju izdanih rješenja o komunalnoj naknadi. 

Unatoč tomu što mu je inspekcija naložila da radi naplate komunalne naknade provede ovrhe tako da se rješenje o komunalnoj naknadi donosi i provodi u postupku propisanim zakonom, a ne da se rješenja o komunalnoj naknadi bez donošenja rješenja o ovrsi dostavljaju FINA-i na izravnu naplatu, stručnoj službi Općine naložio je da sačini najmanje 36 takvih rješenja za osobe koje je on odredio.

Više osoba oštećeno za stotine tisuća kuna

Također, Pinjuh je zabranio da se žalbe koje su te osobe podnijele na izdana rješenja o komunalnoj naknadi dostave drugostupanjskom tijelu te naložio da se na predmetna rješenja stavi klauzula izvršnosti.

Nakon toga se u ime Općine kao ovrhovoditelja potpisao i FINA-i dostavio niz zahtjeva za izravnu naplatu, uslijed čega je više osoba oštećeno za ukupni iznos od najmanje 200.000,00 kuna. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika.

Pročitajte više