USKOK ponovo istražuje slučaj male Afganistanke Madine

Foto: Caritas/Twitter

PONOVO se istražuje slučaj male Afganistanke Madine Hussiny, potvrdio je USKOK za N1. Rekli su da se provode izvidi. 

Dodatna istraživanja su dio izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava kojom je utvrđeno pet teških kršenja ljudskih prava. Zato je Hrvatska do danas morala predati akcijski plan koji treba imati pojedinačne, ali i opće mjere.

"Plan je poslan", kažu iz ureda hrvatske zastupnice pred tim sudom. Pučka pravobraniteljica dodaje da je plan djelomičan.

Naknada štete

Obitelj male Afganistanke šest mjeseci od pravomoćnosti presude očekuje njezino izvršenje. Država je navodno uplatila 40.000 eura odštete, ali čeka se potvrda. Upućen je novi zahtjev. 

"Obitelj je nakon primitka presude Europskog suda za ljudska prava, nakon reakcija koje su uslijedile s obzirom na ta teška utvrđenja, podnijela zahtjev radi naknade štete", rekla je za N1 Anja Bezbradica Jelavić, odvjetnica obitelji Hussiny. Dodala je da će tek vidjeti kolika će biti visina naknade.

USKOK provodi izvide

Europski sud je istragu koja je rezultirala odbacivanjem kaznenih prijava 2018. nazvao neučinkovitom. Zaključili su da zastare još nema pa USKOK na slučaju ponovo radi. 

"Obavještavamo Vas da se u predmetnom slučaju, u svrhu izvršavanja presude Europskog suda za ljudska prava, provode izvidi", rekli su iz USKOK-a za N1.

To je čini se dio akcijskog plana, dokumenta za izvršenje presude. Presudom je utvrđeno pet teških kršenja ljudskih prava, među njima i ono na život, zabranu mučenja i kolektivnog protjerivanja stranaca. 

Još se dorađuje cjelokupni akcijski plan

Hrvatska je poslala samo dio koji se odnosi na pojedinačne mjere za ovaj slučaj, rekla je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. U ovom slučaju, Šimonović Einwalter je dio stručnog savjetodavnog tijela u ovom slučaju.

"Cjelokupni akcijski plan tek treba biti u potpunosti sastavljen, ja ne bi sada komentirala ono na čemu se radi, ali da, potrebno je uz pojedinačne mjere dodati i opće mjere", govori Šimonović Einwalter. 

Upitana nije li rok za cijeli akcijski plan bio danas, pravobraniteljica odgovara: "Mislim da su svi koji sudjeluju u procesu, s obzirom na to da su i sami predstavnici Vijeća Europe uključeni u cijelu stvar, suglasni da je važno zapravo da on bude kako treba."

U Centru za mirovne studije (CMS) ističu da je nedavno odlučeno da će se izvršenje ove presude pojačano nadzirati. 

"Izvršenje presude će potrajati pa se prema tome i sam akcijski plan mora prilagođavati i dorađivati. Tu postoji prostor da se on ako bude neadekvatan, učini adekvatnim i zbog toga je važna suradnja s drugim tijelima, civilnim društvom", kaže Antonija Pindulić iz CMS-a za N1.

U CMS-u kažu da su promjene u sustavu dobra vijest s obzirom na to da je vlada nakon presude potvrdila da ona ne ukazuje na sustavne, nego samo na pojedinačne probleme. Mnogi se slažu s takvim tumačenjem. 

Pročitajte više