Uskok potvrdio da istražuje Polančeca zbog reflektora

I SLUŽBENO je potvrđeno što je Index pisao prije tjedan dana. Uskok je u priopćenju potvrdio, ne navodeći imena već samo godišta hrvatskih državljana, da provodi istragu protiv Damira Polančeca zbog reflektora na stadionu u rodnom selu Đelekovcu.

"Nakon provedenih izvida i prikupljene dokumentacije, USKOK je 3. veljače 2010. donio nalog o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1966., 1957.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave te protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonitog posredovanja. Dvojica okrivljenika se sumnjiče da su u svojstvu predsjednika Uprave jednog trgovačkog društva i voditelja projekta za to trgovačko društvo, od svibnja 2008. do rujna 2009. godine, u Koprivnici i Zagrebu, na traženje trećeokrivljenika (1967.), jednom nogometnom klubu pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 345.205,04 kuna." - stoji u Uskokovom priopćenju.

Kako je Index doznao prije tjedan dana Polančec je osumnjičen da je poticao odgovorne osobe jednog građevinskog poduzeća iz Zagreba da lažno prikažu u svojim poslovnim knjigama da je firma PNP Commerce iz Koprivnice izvršila radove za njihovo poduzeće. Na temelju tog lažnog dokumenta PNP Commerce je od zagrebačkog poduzeća dobio 354.205,04 kune. Ta je koprivnička firma zatim doista izvršila radove na gradnji rasvjete nogometnog igrališta.

Polančec je svoje kazneno djelo pokušavao prikriti tako što je vlasnike koprivničke firme nagovorio da NK Osvitu ispostave dvije fakture o izvršenim radovima u iznosima od 230.279,68 i 118.251,86 kuna. Potom je sam donirao nogometnom klubu iznos od 385.000 kuna. Polančecov utjecaj u PNP Commerceu dobro je poznat. Radi se, naime, o firmi njegova kuma Nevija Prloga, koji je nedavno i sam završio u Remetincu pod sumnjom da je od Podravke dobivao poslove na namještenim natječajima!

Posebno je zanimljivo kako su, nakon što su reflektori postavljeni, mediji izvijestili da je Polančec veći dio radova financirao iz svog džepa! Navodilo se tada kako je Polančec osigurao sto od potrebnih 350 tisuća, a sve zbog velike strasti prema nogometu. Polančec je, naime, redovito igrao centarfora u veteranskoj momčadi NK Osvita, ali mučilo ga je što je često kasnio na utakmice zbog svojih obveza u Vladi. Zbog toga je odlučio na igralište postaviti reflektore kako bi mogao igrati i noću.

Pročitajte više