Uskoro Dani otvorenih vrata Instituta "Ruđer Bošković"

INSTITUT "Ruđer Bošković" održat će i ove godine Dane Otvorenih vrata na kojima će od 21. do 23. travnja, u povodu obilježavanja 55. godišnjice, još jednom javnosti pokušati približiti svoju znanstvenu djelatnost.

"Ovo je vrlo rijetka prigoda da javnost vidi naše laboratorije, da se zainteresira što se događa na Institutu i da se znanost približi običnim ljudima, rekao je na konferenciji za novinare prof. dr. Mladen Žinić, ravnatelj Instituta.

Tijekom tri dana očekuje se dolazak oko četiri tisuće posjetitelja, a već je sada svoj dolazak najavilo oko 2900 učenika srednjih škola, osobito maturanata, koje se prije upisa na fakultete nastoji zainteresirati za prirodoslovne studije za koje je proteklih godina u Hrvatskoj opao interes.

Jedan od segmenata kojemu Institut pridaje veliku pozornost je i suradnja s gospodarstvenicima, osobito na području inovacija i patenata u domaćoj industriji. Prema riječima ravnatelja Žinića, Institut uz znanje raspolaže i s najzavidnijom znanstvenom opremom koja se može upotrijebiti za tehnologijske projekte na unapređenju proizvodnje. Trenutno se na Institutu provodi 10-ak projekata od kojih će mnogi, kako je istaknuto, imati komercijalni efekt.

Institut "Ruđer Bošković" najveći je nacionalni interdisciplinarni istraživački institut na području prirodnih znanosti i tehnologije. Više od 400 znanstvenika aktivno je u područjima eksperimentalne i teorijske fizike i i kemije, molekularne biologije i medicine, ekologije, istraživanja mora i računarstva.


Pročitajte više