Uskoro javni natječaj za gradnju još 60 kilometara punog profila autoceste Rijeka- Zagreb

DIREKTOR Autoceste Rijeka Zagreb d.d. Zoran Klarić izjavio je danas za obilaska gradilišta dionice autoceste od Kupjaka do Vrbovskog da će ta tvrtka uskoro raspisati javni natječaj za izbor projektanta za izgradnju još 60 kilometara punog profila autoceste te do kraja godine početi pregovore s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o novom zajmu.

Sljedeće godine očekuje se završetak gradnje autoceste Rijeka - Zagreb duge 146 kilometara.

Od ukupno 146 km autoceste 86 kilometara bit će u punu profilu; cestarina od Zagreba do Rijeke stajat će 57 kuna, a u prosjeku će se putovati 1,20 sati, kazao je Klarić.

Dodao je da je do sada za gradnju autoceste EBRD odobrio 210 milijuna eura, a za svršetak gradnje autoceste u punom profilu, još deset tunela i oko šest kilometara vijadukata potrebno je još 250 do 300 milijuna eura.

Ubrzani su radovi na dionici Kupjak - Vrbovsko pa će ta dionica i dionica Velika Gorica - Bosiljevo biti puštene u promet 15. lipnja ove godine. Cestarina za te dionice je 50 kuna.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da će autocesta pridonijeti oživljenju Gorskog kotara te da se već javljaju mogući ulagači u napuštene objekte u tom kraju.

Potkraj svibnja u Rijeci će biti održana sjednica Vladina Povjerenstva za gradnju autocesta na kojoj će, uz ostalo, biti riječi o riječkom prometnom pravcu, t.j. gradnji brze ceste od Rupe do Žute Lokve, dinamici gradnje riječkoga prometnog pravca i dovršenju riječke obilaznice, najavio je Komadina.

Pročitajte više