Uskoro optužnica protiv "Monstruma s Grbavice"

GOTOVO šest mjeseci nakon izručenja Veselina Vlahovića, "Monstruma s Grbavice" iz Španjolske, Državno tužiteljstvo BiH najavilo je kako će optužnica protiv njega biti podignuta u roku od mjesec dana, piše Birn.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić istaknuo je kako je istraga protiv Vlahovića u završnoj fazi te da će optužnica protiv njega biti jedna od najopsežnijih jer će sadržavati neke od "najsurovijih ratnih zločina o kojima se čulo u sudnicama".

Vlahovićev branitelj Radivoje Lazarević kazao je kako optužnicu očekuje za koji dan, jer je istraga počela prije više od dvije i pol godine. "Koliko ja znam, pritvor Vlahoviću ističe krajem veljače, kada će se navršiti šest mjeseci od izručenja. Već je dva ili tri puta taj pritvor produžavan bez podizanja optužnice, za što moram reći da je izuzetak od prakse Suda BiH", kazao je Lazarević.

Grubešić je pak kazao kako će Tužiteljstvo raditi na tome da otkrije i procesuira i Vlahovićeve suučesnike jer "mnogi su svjedoci kazali da osumnjičeni Vlahović nije hodao sam, već da je imao suradnike".

Vlahović je osumnjičen za ubojstva, silovanja i maltretiranja desetina stanovnika sarajevskog naselja Grbavica koje se tijekom agresije na BiH nalazilo pod kontrolom srpskih snaga. Zločine je navodno počinio tijekom 1992. i 1993. godine. Oni koji su preživjeli njegov teror danas svjedoče kako je bio naoružano čudovište koje se uvijek vraćalo i teroriziralo stanovnike Grbavice. Zloglasni Batko zločine je nastavio činiti i nakon rata. U Španjolskoj je uhićen u sklopu istrage protiv skupine osoba koja se specijalizirala za krađe. U oružanoj pljački 1998. godine u Crnoj Gori ubio je čovjeka te je završio u zatvoru, odakle je pobjegao 2001. Nekoliko dana nakon toga ubio je čovjeka u Srbiji. Krvavi pohod nastavio je u Španjolskoj gdje je u travnju 2005. pucao na policijsku patrolu, ali je pobjegao teško ranjen.

Za Vlahovićem, koji je u Španjolskoj živio pod lažnim identitetom izdane su tri međunarodne i dvije španjolske tjeralice. Vlahović je u Španjolskoj osuđen na četiri godine zatvora zbog kriminala počinjenog u toj zemlji i ova kazna bi se trebala uključiti u jedinstvenu kaznu po završetku postupka u BiH.

Pročitajte više