Ustavni sud: Fažanski referendum o plinovodu neustavan

Ustavni sud danas je kao neustavnu ukinuo odluku Općinskog vijeća Fažane o raspisivanju referenduma na kojem bi se mještani izjašnjavali o premještanju plinovoda Karlovac Pula s područja njihove općine.

Odluka o raspisivanju referenduma donesena je u travnju prošle godine, a Ustavni sud smatra da bi izjašnjavanje građana o premještanju plinovoda bilo neustavno, jer nije riječ o pitanju u nadležnosti lokalne samouprave.

Ustavni sud ističe da predstavničko tijelo lokalne samouprave, odnosno općinsko vijeće, može raspisati referendum samo o pitanjima iz svog samoupravnog djelokruga, što nije određivanje trase plinovoda i plinskog terminala.

Referendum s pitanjem "Zahtjevamo izmještanje trase plinovoda i plinskog terminala s područja Općine Fažana" prema odluci Općinskog vijeća trebao se održati u rujnu prošle godine. No njegovo je održavanje krajem kolovoza obustavio Središnji državni ured za upravu.

Zahtjev za ocjenom ustavnosti raspisivanja referenduma Ustavnom je sudu podnijela Vlada, a prihvaćanjem Vladinog prijedloga Ustavni je sud potvrdio i osnovanost odluke o obustavi provođenja referenduma.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud odbio je i prijedlog za ocjenu ustavnosti i ukidanje izmjena Zakona o parničnom postupku.

Podnositelj zahtjeva tvrdio je da taj Zakon nije donesen natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika. Za razliku od njega Ustavni sud zauzeo je stav da nije riječ o organskom zakonu kojim se razrađuju temeljna ljudska prava, pa za njegovo donošenje nije bila potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika.

(Hina) xam yln

Pročitajte više