Ustavni sud: predsjedniku suda koji nije ponovno imenovan nisu povrijeđena ljudska prava

Ustavni sud odbacio je tužbu bivšeg predsjednika suda Općinskog suda u Đakovu, ustvrdivši da mu nije povrijeđeno ni jedno temeljno ljudsko pravo zato što nije ponovno imenovan na tu dužnost.

Bivši predsjednik Općinskog suda u Đakovu David Crnov, kojeg ministrica pravosuđa u ožujku prošle godine nije ponovno imenovala na tu dužnost, podnio je ustavnu tužbu protiv rješenja Upravnog suda koji je odbacio njegovu tužbu na ministričinu odluku.

Upravni sud je zahtjev za zaštitu ljudskih prava odbio, uz obrazloženje da se akt ministrice o imenovanju drugog kandidata za predsjednika suda, ni po nazivu ni po sadržaju, ne može podvesti pod zahtjev za zaštitu ustavom zajamčenih ljudskih prava.

Vijeće trojice za odlučivanje o ustavnim tužbama, na čelu s Milanom Vukovićem, odbacilo je tužbu jer Crnov nije naveo ni jedno ustavno pravo koje mu je povrijeđeno rješenjem Upravnog suda, a što je preduvjet za razmatranje svake ustavne tužbe.

Bivši predsjednik đakovačkog suda tvrdio je da je rješenjem Upravnog suda povrijeđeno nekoliko odredbi Ustava, o vladavini prava, diobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu i o samostalnosti sudbene vlasti.

U obrazloženju odluke o odbacivanju tužbe Ustavni sud je zaključio da te odredbe ne sadrže ljudska prava i temeljne slobode zajamčene fizičkoj ili pravnoj osobi koje se štite u ustavnosudskom postupku pokrenutom ustavnom tužbom.

U odluci Ustavnog suda objavljenoj krajem prošlog tjedna u Narodnim novinama navode se samo inicijali podnositelja ustavne tužbe, iako je postupak imenovanja predsjednika sudova bio javan, a javnosti poznato tko je i kada obnašao dužnost predsjednika Općinskog suda u Đakovu.

Pročitajte više