Ustavni sud spasio je Sanadera i Glavaša. Sad je na redu Plenković

Foto/montaža: FaH/Patrik Macek/Pixsell

NAKON što je Upravni sud pa onda i Visoki upravni sud pravomoćno potvrdio da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa te da je povrijedio načela djelovanja u obnašanju dužnosti zbog poslova tvrtke Drimia, bivšem šefu HDZ-a ostao je samo Ustavni sud. No ako Ustavni sud dosudi drugačije nego niži sudovi u Hrvatskoj, bio bi to spas za aktualnog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića koji bi, zbog ovog presedana, mogao izbjeći kaznu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju skupine Borg.

HDZ je odlučio do kraja uništiti Povjerenstvo

Kako doznajemo, odluka Ustavnog suda očekuje se uskoro, a vrh HDZ-a od Miroslava Šeparovića, predsjednika tog suda, očekuje za njih pozitivne vijesti. A to bi bile da je Plenković (opet) izbjegao odgovornost za Agrokor, odnosno skupinu Borg te da je HDZ napokon uspio sasvim marginalizirati i potpuno uništiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. No, krenimo redom.

>> Danas je postalo jasno: Plenković je šef grupe Borg

Nakon što je kod ministra financija Zdravka Marić i bivše potpredsjednice Martine Dalić utvrđeno da su se ogriješili o načelo obavljanja javne dužnosti u slučaju Afere Hotmail, odnosno donošenja Lex Agrokora, na red je došao i premijer Plenković. Krajem svibnja Povjerenstvo je trebalo odlučiti je li premijer Plenković bio u sukobu interesa u vezi s njegovim aktivnostima prilikom izrade Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, odnosno Lex Agrokora.

Karamarko radi za Plenkovića

Noć prije sjednice Povjerenstva Plenković je podnio zahtjev za izuzeće predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković. Bio je to očajnički potez Plenkovića koji je svoj zahtjev temeljio na informaciji da je Novaković bila zaposlena u HUP-u koji je povezan s Agrokorom. Plenković je tako kupio vrijeme. Naime, pripremaju se izmjene Zakona o utvrđivanju sukoba interesa, a Ustavni sud samo što nije donio odluku koja bi mogla jednom zavijek promijeniti rad Povjerenstva.

Ustavni sud ovih dana ima donijeti presudu u slučaju Tomislava Karamarka kojeg je odluka Povjerenstva koštala premijerske fotelje. Karamarkova ostavka uslijedila je zbog odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je tada vodila Dalija Orešković, da je tadašnji prvi potpredsjednik vlade - zbog iznošenja stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitraže koja se vodi između RH i MOL-a, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta - bio u sukobu interesa prema članku 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Zaključeno je kako su na Karamarka mogli utjecati osobni i privatni odnosi između njega i savjetnika MOL-a Josipa Petrovića koji je istovremeno imao poslovni odnos s Karamarkovom suprugom Anom Šarić.

Presedan za spas dužnosnika od neugodnog Povjerenstva

Karamarko se žalio Upravnom sudu i Visokom upravnom sudu, tražeći da se ta odluka Povjerenstva poništi, no bez uspjeha. Nakon dvije godine njegov predmet stigao je do Ustavnog suda. Ako Ustavni sud da za pravo Karamarku kada je tvrdio da nije ni trebao otkrivati svoju vezu s lobistom Petrovićem, kao i da nije povrijedio načela djelovanja, dogodit će se presedan.

Osim što će Ustavni sud srušiti odluke sudova koji su pravomoćno presudili da je Karamarko zaista bio u sukobu interesa, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ionako marginalizirano tijelo s gotovo nikakvim ovlastima, bit će gurnuto sasvim sa strane. Plenković će se slobodno moći pozvati na odluku Ustavnog suda te svaki drugi dužnosnik koji se nađe u sukobu interesa.

Već su spašavali šefove HDZ-a

Navodno je na suce Ustavnog suda velik pritisak, a navođenju ustavnih sudaca da donesu "pravilnu odluku" pridružio se i provladin Večernji list koji je objavio članak "Mogla bi biti ukinuta i osuda Povjerenstva Dalije Orešković za Tomislava Karamarka". Tako Večernji naglašava da je u svom mandatu Dalija Orešković "zbog povrede vjerodostojnosti funkcije sankcionirala Tomislava Karamarka i njezinu 'fiksaciju' - predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović".

Podsjetimo na kraju kako je Ustavni sud već spasio bivšeg šefa HDZ-a, i to Ivu Sanadera kada je ukinuo pravomoćnu presudu za slučajeve Hypo te Ina-Mol. Ustavni sud ukinuo je i osuđujuću presudu Vrhovnog suda Branimiru Glavašu za ratni zločin u Osijeku.

 


 

 

Pročitajte više