Ustavni sud: Tužba Stobrečana zbog gradnje kolektora je nedopuštena

USTAVNI sud odbacio je danas kao nedopuštenu ustavnu tužbu Stobrečana podnesenu zbog izdavanja građevinske dozvole za podmorski ispust kanalizacijskog sustava Split-Solin.

I ta je odluka, kao i odluka o obustavi ocjene ustavnosti Vladine odluke o sanaciji Croatia banke danas donesena nakon rasprave u kojoj su suci neuobičajeno oštro reagirali.

Prvi put od kada je počelo raditi Vijeće trojice za rješavanje tužbi za koje ne postoje ustavno prave pretpostavke za odlučivanje jedan je predmet proslijeđen na sjednicu Ustavnog suda.

Sudac izvjestitelj Vice Vukojević predložio je odbacivanje ustavne tužbe Stobrečana, zbog gradnje kolektora, kao nedopuštene jer nije iscrpljen pravni put.

Prema odluci Ustavnog suda, podnositelji ustavne tužbe Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine ´Epetium ´ iz Stobreča i 106 građana Stobreča, trebali su protupravnost građevinske dozvole Ministarstva zašite okoliša i prostornog uređenja za gradnju kolektora prvo osporavati pred Upravnim sudom, a tek onda pred Ustavnim sudom.

Rok za tužbu Upravnom sudu propustili su i građevinska je dozvola krajem 2001. postala pravomoćna.

Kako podnositelji ustavne tužbe nisu iscrpli redovni put pravne zaštite, ocjenjeno je da je ustavna tužba nedopuštena.

O ustavnim tužbama o kojima Vijeće šestorice ili Vijeće trojice ne donese jednoglasnu odluku odlučuje cijeli Ustavni sud.

Predsjednik Vijeća trojice Milan Vuković je ustavnu tužbu Stobrečana poslao Ustavnom sudu jer je smatrao da je pitanje stobrečkog kolektora od puno šireg javnog interesa.

Sutkinja Agata Račan rekla je da je Vukovićevo postupanje nedopustivo, te da je kao predsjednik Vijeća trebao potpisati odluku ili se izuzeti iz njena donošenja, a ne da je pozivom na širi javni interes šalje na sjednicu suda.

Vuković je tada rekao da on ´nije naučio slušati kao ustavna sutkinja Račan koja je cijeli život sjedila u strukturama´, na što je ona zatražila od predsjednika suda Smiljka Sokola zaštitu od ´takvih napada´.

Vuković je, kao i većina sudaca, glasovao za odbacivanje ustavne tužbe Stobrečana, a sutkinja Račan protiv jer je protivno Poslovniku o radu Suda ta ustavna tužba dospjela na sjednicu suda.

Pročitajte više