Ustrojeno povjerenstvo za potporu projektima Hrvata u BiH i hrvatskim manjinama

U VLADI je danas održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za koordinaciju potpore i financiranja programa i projekata hrvatskih manjina u susjednim i drugim zemljama i Hrvatima u BiH, a predsjedao joj je premijer Ivica Račana.

Hrvatska će Vlada podupirati i financirati obrazovne, kulturne, znanstvene, zdravstvene i sportske projekte odabrane natječajem koji će biti objavljen sutra, a očekuje se da će biti otvoren do 5. svibnja. Među ostalim, financirat će se obnova, opremanje, i izgradnja obrazovnih ustanova za izvedbu nastave na hrvatskom jeziku, zaštita, obnova i očuvanje kulturnih spomenika i kulturnih ustanova, obnova etno baštine na hrvatskom jeziku, potpora zdravstvenim programima i sportskim aktivnostima.

Predviđeno je 25 milijuna kuna za potporu projekata Hrvatima u BiH, te 10 milijuna kuna za potrebe hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. U tim se zemljama broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine kreće od četiri do 90 tisuća, napomenuo je Račan.

Povjerenstvo je utvrdilo kriterije za ponude, preciziralo sadržaje koji će biti financirani te utvrdilo potrebnu dokumentaciju, rekao je Račan naglasivši da postoje dobra iskustva s potporom projektima Hrvata u BiH te da za njih postoji velik interes.

Također je rekao da postoji potreba za financiranjem znanstvenih i kulturnih sadržaja hrvatske manjine u prekomorskim zemljama te da se razmatra mogućnost širenja pomoći i na druge hrvatske zajednice u svijetu.

Pročitajte više